
Ezekre figyelj, hogy kevésbé pazarolj
Egyre több étel végzi a szemetesben; tavaly csak Amerikában több mint 60 milliárd (60 327 785 210) kiló élelmiszer landolt a kukában.
Arról, hogy a dánok mit tesznek az ügy érdekében, itt írtunk.
Nézzük, hogy hogyan tudunk úgy főzni, hogy pénzt is megtakarítsunk és óvjuk is környezetünket.
1. Elő a levessel: Semmi sem esik jobban a hideg időben, mint egy tál meleg leves. Ha épp van olyan élelmiszered, zöldséged, amely már nem túl friss/közeleg a lejárati határideje – főzz belőle levest! Ha a zöldségek már megfőttek, fel sem tűnik, hogy nem frissek. Fagyaszd le a levesed 1-2 hónapra, hogy legyen mihez nyúlni, ha nincs főzős kedved.
2. Dobj össze egy salátát: Bármit belerakhatsz – jégsalátát, rukkolát, babot, kelkáposztát, sőt még gyógynövényeket is. 5 percig áztasd őket jeges fürdőben, várd meg, amíg megszáradnak, és kész is a remek saláta. Remek hozzá a száraz kenyérből készült kenyérkocka.
3. Készíts pestót: Ne dobd ki a répafejet, a retek levelét, sem a maradék zöldet, inkább készíts belőlük egy egyszerű pestót. A konyhai robotgéped segítségével turmixold össze a zöldeket egy kis parmezánnal és mandulával, forgasd át fél csésze olívaolajban. Kész is a remek tésztafeltét.
4. Pirítsd meg: Ha legközelebb a hűtőd zöldségekkel teli polcát bámulod, jusson eszedbe, hogy ezek egy tepsiben megsütve mennyire finom ízűek. Fehérje gyanánt pedig adj hozzá lazacot vagy csirkét.
5. Készíts egytál ételt: Rakott kajára fel! Dobj be mindent, amid van: húst, zöldet, sajtot, akár a tortilla chips is játszhat – remek kenyérmorzsaként funkcionál.
6. Maradékot csontlevesbe: Ahelyett, hogy kidobnád a zöldségek szárait, héjukat, vagy a sajt kérgét, inkább add hozzá őket a levesedhez; különlegesebb ízvilágot kölcsönöz neki.
7. Használd a tésztát: Kicsit túl sok makarónit készítettél tegnap? Ez nem olyan probléma, amit egy mikró ne tudna megoldani. Melegítsd fel egy kevéske vízben, adj hozzá pestót, csirkét, zöldeket egy remek másnapi ebédért.
8. Savanyíts: A házi készítésű savanyúságok nagy kedvencek, ráadásul szinte mindegyik zöldséget lehet savanyítani.
9. Pizzásíts: Manapság bármiből lehet pizza feltét, így a kamrád tartalmát – persze a jó ízlés határain belül – rápakolhatod egy pizzalapra.
10. Süsd meg a rizst: A másnapos rizs is remek választás, a legtöbb leveles zöldség pedig kicserélhető a receptekben. Bátran használd a kicsit hervadt salátát a kelkáposzta vagy a spenót helyett.
11. Édes-sós maradékok: Kutasd fel a kamrád azért a fél csomag ropiért/mogyoróért/egyéb rágcsálnivalóért, ami a legutóbbi buli után maradt, és készíts belőle édes-sós kekszet. Zöldségeket is nyugodtan használj a sütéskor.
12. Készíts smoothiet: A kicsit megpuhult vagy megbarnult gyümölcsök jobb alapanyagok egy ízletes turmixhoz – a kész italban észre sem veszed, hogy friss-e a banán.
13. Ne mennyiségre vásárolj: Csábító az egyet fizet, kettőt vihet (és hasonló) akció, de csak azért, mert olcsóbb, nem kell belőle többet venni. Olyan élelmiszerekből érdemes betankolni, amik hosszabb ideig elállnak. Tengeri kaja, magvak, diófélék akár egy évig is elállnak, viszont figyelni kell a tárolásukra is.
14. Házi készítésű dressing: Ha van egy kevéske lekvárod, majonézed, mogyoróvajad vagy mustárod, használd ki minden cseppjét: adj hozzá olívaolajat, ecetet, fűszereket, rázd jól össze és kész is.
15. Használd fel a legkisebbet is: Egy kevés főtt zöldség remek omlett-töltelék lehet, fél szelet csirkemellből is készülhet saláta, és néhány szelet maradék steak remek alapanyag egy quesadillához.
16. Tárolj megfelelően: A hűvös helyen, légmentesen, nem közvetlenül a fénynél tárolt ételek tovább bírják. Nézd meg mindig a csomagolást, mit írnak a tárolásról.
17. Rendezd a hűtőd: Megfelelő elhelyezéssel tovább bírják az ételek. Felfele száll a meleg, így a meleg ételeket a legfelső polcra kell tenni; hús és felvágott a szabályozott hőmérsékletű alsó fiókokba (ugyanígy tárold a zöldségeket és a gyümölcsöket); tojás és tejtermék: ne az ajtóba tedd – ott magasabb a hőmérséklet – inkább a középső polcra; az üdítők és a fűszerek nem romlandóak, így mehetnek az ajtóba.
18. Fagyassz: Használd a jégkockatartód, hogy lefagyaszd a maradék pestót, vagy fűszereket (olívaolajjal fagyaszd). Szinte minden folyadék fagyasztható – használd ki!
19. Komposztálj: Ha van rá módod, mert ez az egyik leghatékonyabb módja a háztartási szemét csökkentésének. Nem csak a metán gázokat csökkenti, mérsékli a szemetesből kiáramló bűzt, valamint gazdag trágyaként szolgál.
20. Ne ítéld meg az ételt a külseje alapján: A kicsit bütykös, alaktalan répa is ugyan olyan finom, mint az, amelyik tökéletes külsejű.
21. Éjen a konzerv!: A termék még éretten kerül bele, tehát tápláló és az ára vethetetlen. Plusz akár hónapokig is eláll a kamrádban.
22. Gondold újra a lejárati időt: Vannak élelmiszerek, melyek a lejárati idő után is fogyaszthatóak. Ezekre külön figyelj, ne hagyd, hogy a számok átverjenek.
Forrás: www.delish.com