Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Szereted a paellát? Mutatjuk, hogy lesz a legfinomabb

2022. May 2.

A paella látszólag egyszerű, tradicionális spanyol paraszti étel. Mit értünk egyszerű alatt? Tiszta ízekkel dolgozik, nincs túldekorálva, és nem öncélúan bonyolult az elkészítése. De attól még éppenséggel bonyolult, hiszen a rizs nem lehet túl puha, a húst nem lehet túlfőzni, és alaposan meg kell válogatnunk a hozzávalókat, eszközöket is. Nézzük, hogyan készítsünk világbajnok paellát! 

 

Használjunk megfelelő serpenyőt

A paella – mint étel – neve a paellából mint serpenyőfajtából származik. Ez egy alacsony peremű és nagyon széles acélserpenyő két füllel az oldalán. A forma amiatt alakult ilyenre, hogy minél nagyobb felület álljon rendelkezésre ahhoz, hogy a rizs főzővize gyorsan elpárologjon. Ha nincs ilyen serpenyőnk, attól még tudunk paellát készíteni hagyományos serpenyőben, de arra mindenképpen figyelni kell, hogy a rizs maximum ujjnyi vastag rétegben kerüljön bele. Tehát ha kisebb a serpenyőnk, egyszerre arányosan kevesebb rizzsel dolgozzunk. 

 

… És megfelelő rizst 

Az általánosan elfogadott nézet szerint a spanyol paella rizs a tökéletes választás. Ez egy közepes szemű fajta, melynek kulcstulajdonsága, hogy vízbe kerülve saját térfogatának háromszorosát szívja fel, de csak a szélessége nő, a hossza nem. Ha ez a rizsféle beszerezhetetlennek bizonyul, a basmati vagy az arborio rizs lehet még opció, de ehhez módosítanunk kell a receptet, mivel például a basmati csak térfogata másfélszeresét képes felszívni, tehát fele mennyiségű alaplé is elegendő.

 

Jöhet az otthon főzött alaplé 

Az alaplé adja meg a rizs ízét, tehát legalább annyira fontos a minősége, mint a rizsnek. Halas alaplevet tenger gyümölcseiből, húsos-zöldséges alaplevet pedig csontokból és zöldségekből lehet készíteni. Mindkettőre igaz, hogy sűrű alaplevet érdemes főzni kevés víz hozzáadásával, hogy minél intenzívebb legyen az íze.

 

Tipp: Paella recept

 

Csínján bánjuk a feltétekkel

Az Instagramon nagyon látványosak a garnélával, kagylóval, zöldségekkel és húsokkal telepakolt paellák, azonban az igazán jó étel lényege az al dente rizs, ami magába szívta az alaplé ízét. A túl sok feltét csak eltereli erről a figyelmet – a kevesebb bizony ezúttal is több.

 

Figyeljünk a főzésre 

Nem szabad ugyanis keverni a rizst. Ennek oka, hogy a keveréstől sérülhet a rizsszemek külseje, ettől keményítő szabadulhat fel, ami besűrítené az alaplevet. A profi séfek például a serpenyő rázásával terítik el egyenletesen a rizst, nem pedig keveréssel.

 

Kapcsolódik: 

Spanyol tortilla, ezúttal töltve

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Top 10 spanyol recept

Top 10 spanyol recept

Nálunk is találhattok mediterrán recepteket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!