Szereted a paellát? Mutatjuk, hogy lesz a legfinomabb
2022. May 2.A paella látszólag egyszerű, tradicionális spanyol paraszti étel. Mit értünk egyszerű alatt? Tiszta ízekkel dolgozik, nincs túldekorálva, és nem öncélúan bonyolult az elkészítése. De attól még éppenséggel bonyolult, hiszen a rizs nem lehet túl puha, a húst nem lehet túlfőzni, és alaposan meg kell válogatnunk a hozzávalókat, eszközöket is. Nézzük, hogyan készítsünk világbajnok paellát!
Használjunk megfelelő serpenyőt
A paella – mint étel – neve a paellából mint serpenyőfajtából származik. Ez egy alacsony peremű és nagyon széles acélserpenyő két füllel az oldalán. A forma amiatt alakult ilyenre, hogy minél nagyobb felület álljon rendelkezésre ahhoz, hogy a rizs főzővize gyorsan elpárologjon. Ha nincs ilyen serpenyőnk, attól még tudunk paellát készíteni hagyományos serpenyőben, de arra mindenképpen figyelni kell, hogy a rizs maximum ujjnyi vastag rétegben kerüljön bele. Tehát ha kisebb a serpenyőnk, egyszerre arányosan kevesebb rizzsel dolgozzunk.
… És megfelelő rizst
Az általánosan elfogadott nézet szerint a spanyol paella rizs a tökéletes választás. Ez egy közepes szemű fajta, melynek kulcstulajdonsága, hogy vízbe kerülve saját térfogatának háromszorosát szívja fel, de csak a szélessége nő, a hossza nem. Ha ez a rizsféle beszerezhetetlennek bizonyul, a basmati vagy az arborio rizs lehet még opció, de ehhez módosítanunk kell a receptet, mivel például a basmati csak térfogata másfélszeresét képes felszívni, tehát fele mennyiségű alaplé is elegendő.
Jöhet az otthon főzött alaplé
Az alaplé adja meg a rizs ízét, tehát legalább annyira fontos a minősége, mint a rizsnek. Halas alaplevet tenger gyümölcseiből, húsos-zöldséges alaplevet pedig csontokból és zöldségekből lehet készíteni. Mindkettőre igaz, hogy sűrű alaplevet érdemes főzni kevés víz hozzáadásával, hogy minél intenzívebb legyen az íze.
Tipp: Paella recept
Csínján bánjuk a feltétekkel
Az Instagramon nagyon látványosak a garnélával, kagylóval, zöldségekkel és húsokkal telepakolt paellák, azonban az igazán jó étel lényege az al dente rizs, ami magába szívta az alaplé ízét. A túl sok feltét csak eltereli erről a figyelmet – a kevesebb bizony ezúttal is több.
Figyeljünk a főzésre
Nem szabad ugyanis keverni a rizst. Ennek oka, hogy a keveréstől sérülhet a rizsszemek külseje, ettől keményítő szabadulhat fel, ami besűrítené az alaplevet. A profi séfek például a serpenyő rázásával terítik el egyenletesen a rizst, nem pedig keveréssel.
Kapcsolódik:
Forrás: mashed