Sütés előtt főzd elő a burgonyát! Mutatjuk, miért hasznos lépés
2022. November 29.Mindenkinek megvan a maga kedvenc krumplis étele. Van, aki a rakott krumplira, más a tepsis burgonyára vagy a tört krumplira, krumplipürére szavaz. Amilyen egyszerűek ezek az ételek, olyan könnyen el is ronthatók. A püré például menthetetlenül nyúlós lesz, ha botmixerrel esünk neki, és nincs is szomorúbb látvány egy száraz rakott burgonyánál.
A tepsis krumplinak is van trükkje! A burgonyát egyforma méretű darabokra vágjuk, cikkezzük, összeforgatjuk egy kevés olajjal, sózzuk, borsozzuk (vagy más tetszőleges fűszert adunk hozzá), és már mehet is a sütőbe. A tepsin egy rétegben helyezzük el a krumplicikkeket, hogy szépen piruljanak! Ám még így is csak a vékony külső rész sül ropogósra, ami gyorsan be is puhul a burgonya belsejéből felszabaduló gőz hatására.
Kapcsolódik: Lefagyasztható a krumplipüré?
Ez a probléma könnyen elkerülhető a címben említett előfőzéssel. Válasszunk magas keményítőtartalmú burgonyát, készítsük elő, majd jöhet az előfőzés. Nem szükséges teljesen puhára főzni, éppen elég annyira, hogy egy hústűt nehezen beléjük tudjunk szúrni. Főzés hatására a burgonya külsején egy dehidratált zselatinos keményítőréteg keletkezik, a közepe pedig elég kemény marad ahhoz, hogy a sütés során se essen szét. Minél vastagabbra sikerül ez a keményítős réteg, annál ropogósabb lesz a sütőből kivett krumplink. Hogy megakadályozzuk a burgonya túlfőlését, adjunk egy evőkanálnyi ecetet a főzővízhez. Savtartalma megerősíti a krumpliban a pektint, ami szépen egyben tartja a zöldséget.
Forrás: mashed
Ezt már olvastad?
Duplán sütve a tuti – hasábkrumpli gyorstalpaló eredettől az elkészítésig