Süssünk zöldségeket pizzakövön! Mutatjuk, miért érdemes kipróbálni a szokatlan módszert
2022. November 17.A legtöbb zöldségféle nagyon ízletes sütve vagy grillezve. Kívül ropogósra, belül puhára sülnek, karamellizálódnak, így édesebbek is lesznek. Sőt! Elképzelhető, hogy a sült zöldségeket a család azon tagjai is hajlandóak lesznek megenni, akik máskülönben látni sem szeretnének zöldségféléket a tányérjukon.
A sütésnek-karamellizálódásnak hála a nyersen kevésbé ízletes zöldségek is finomabbak lesznek. A tökéletes végeredményhez azonban nem árt pár alapvető szabályt betartani! Az egyik legfontosabb, hogy ne zsúfoljuk össze a zöldségeinket, hagyjunk bőven helyett közöttük, hogy ropogósra tudjanak sülni. A gyökérzöldségek, például a cékla és burgonya lassabban fognak átsülni, ezért ha például paradicsommal, spárgával egyszerre szeretnénk megsütni, akkor az előbbieket daraboljuk fel, utóbbiakat pedig hagyjuk egészben.
Tipp: Tudtad? Bíróság döntötte el, hogy a paradicsom zöldség-e vagy gyümölcs
Ha meggyőződtünk arról, hogy mennyire finomak a sütőtálcán készült zöldségek, jöhet a következő a lépés, a pizzakő bevonása, ami további előnyökkel jár. Azon sütve ugyanis még jobb lesz a zöldségeink íze és állaga. Először is melegítsük elő a sütőnket légkeverésen 190, alsó-felső sütési módon 200-210 fokra úgy, hogy eközben a pizzakő már a sütőben van. Ha előmelegedett a sütő, óvatosan (a pizzakő forró lesz) tegyük rá a zöldségeket. A sütés ugyanúgy történik, de kevesebb olajat használunk, és mivel a pizzakő felforrósodik, sokkal ízletesebb lesz az eredmény.
Figyeljünk viszont a pizzakövünkre, mert sérülékenyebb az egyszerű fémlemeznél. Nem szereti a túl hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat, és ha nekiütjük valaminek, akkor könnyen lepattanhat a sarka vagy a széle.
Forrás: mashed
Ez is érdekelhet: