Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Csigó Zita

Süssünk zöldségeket pizzakövön! Mutatjuk, miért érdemes kipróbálni a szokatlan módszert

2022. November 17.

A legtöbb zöldségféle nagyon ízletes sütve vagy grillezve. Kívül ropogósra, belül puhára sülnek, karamellizálódnak, így édesebbek is lesznek. Sőt! Elképzelhető, hogy a sült zöldségeket a család azon tagjai is hajlandóak lesznek megenni, akik máskülönben látni sem szeretnének zöldségféléket a tányérjukon.

A sütésnek-karamellizálódásnak hála a nyersen kevésbé ízletes zöldségek is finomabbak lesznek. A tökéletes végeredményhez azonban nem árt pár alapvető szabályt betartani! Az egyik legfontosabb, hogy ne zsúfoljuk össze a zöldségeinket, hagyjunk bőven helyett közöttük, hogy ropogósra tudjanak sülni. A gyökérzöldségek, például a cékla és burgonya lassabban fognak átsülni, ezért ha például paradicsommal, spárgával egyszerre szeretnénk megsütni, akkor az előbbieket daraboljuk fel, utóbbiakat pedig hagyjuk egészben.

Tipp: Tudtad? Bíróság döntötte el, hogy a paradicsom zöldség-e vagy gyümölcs

Ha meggyőződtünk arról, hogy mennyire finomak a sütőtálcán készült zöldségek, jöhet a következő a lépés, a pizzakő bevonása, ami további előnyökkel jár. Azon sütve ugyanis még jobb lesz a zöldségeink íze és állaga. Először is melegítsük elő a sütőnket légkeverésen 190, alsó-felső sütési módon 200-210 fokra úgy, hogy eközben a pizzakő már a sütőben van. Ha előmelegedett a sütő, óvatosan (a pizzakő forró lesz) tegyük rá a zöldségeket. A sütés ugyanúgy történik, de kevesebb olajat használunk, és mivel a pizzakő felforrósodik, sokkal ízletesebb lesz az eredmény.

Figyeljünk viszont a pizzakövünkre, mert sérülékenyebb az egyszerű fémlemeznél. Nem szereti a túl hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat, és ha nekiütjük valaminek, akkor könnyen lepattanhat a sarka vagy a széle.

Forrás: mashed

Ez is érdekelhet:

Kipróbáltuk: így használd a pizzakövet

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!