Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Csigó Zita

Suba alatt, takaróban: orosz heringsalátától a Dubarry szeletig

2023. February 8.

Nem vitás, szeretünk bundázni, tekerni, rétegezni! Baconbe tekerve a csirkemell sem szárad ki, roppanós bunda alatt a leghétköznapibb zöldség is szintet lép, ha pedig rétegezünk és hagyjuk összeérni az ízeket, egyszerű alapanyagokból is csodás ételeket alkothatunk. Összeválogattunk pár híres kedvencet, amelyek mind így készülnek. 

 

Mátrai borzaska 

A borzaska a válogatós gyerekek szívét is megdobogtatja, de persze a felnőtteknek sem kell kétszer mondani, hogy vegyenek belőle még egy szeletet. Lényege, hogy a hússzeletet nem hagyományos, hanem reszelt burgonyás bundába forgatjuk, majd így sütjük készre. A tetejéről nem hiányozhat a fokhagymával ízesített tejföl és a reszelt sajt. 

 

Készítsd Dubarry módra! 

Mit? Például sertéskarajt vagy csirkemellet, de más hússal, hallal vagy brokkolival is kipróbálhatjuk. A kiválasztottunkat előfőzzük vagy elősütjük, majd roppanósra főtt karfiolt teszünk rá, meglocsoljuk besamellel és reszelt sajtot szórunk a tetejére. Mehet is a sütőbe! 

 

Népszerűsége töretlen: Wellington 

Eredetileg bélszínt burkoltak vajas tésztába, de mára már lazactól a csirkéig minden mehet leveles, vajas tésztaburokba. A hús, hal vagy más fő alkotóelem és a tészta közé kerül még egyéb finomság is, például pesztó vagy gombaragu. 

 

Besamel, a nemzetközi sztár 

Ahogy nálunk a rakott krumpli, úgy a görögöknél a muszaka és a pastitio, az olaszoknál pedig a lasagne a nagybetűs rakott étel (persze a felsorolást még hosszan folytathatnánk). Amíg itthon tejföl nélkül elképzelhetetlen a rakott burgonya, addig a fent felsorolt három ételbe besamel kerül. A muszakánál padlizsánt, húsos ragut és burgonyát rétegezünk besamellel, a lasagne esetében a tésztalapokat besamel és paradicsomos-húsos ragu puhítja meg, a pastitióban pedig a makarónitészta találkozik besamellel és finom, szaftos húsos raguval. 

 

Tipp: Így lesz tökéletes a besamelmártás 

 

Baconbe tekerve

Szaftos húsoknak is jól áll, a szárazabb, soványabb fajták pedig szinte kiáltanak utána. Szuper így a csirke, a pulyka, a karaj, de a máj is. Zöldségeket (spárgát, ceruzababot) szintén betekerhetünk baconcsíkba, alternatívaként pedig kipróbálhatjuk a fekete-erdei sonkát. 

 

Brit klasszikus: rejtsd krumplipüré takaró alá! 

A Shepherd’s pie, azaz pásztorpite a britek kedvence. Készítünk egy zöldséges-húsos ragut, amit sütőtálba simítunk, majd bevonjuk tojássárgájával kikevert burgonyapürével. Sütőben összesütjük, hagyjuk kicsit megpirulni a krumplit. Elkészíthetjük vegetáriánus verzióban is. 

 

Suba alatt, avagy hal bundában 

Az orosz heringsaláta csupa-csupa réteg és csupa-csupa szín! Főtt cékla, főtt sárgarépa, főtt burgonya réteg közé kerül olajos hering és majonéz tejföllel, valamint a hal olajával fellazítva. Mehet bele lila hagyma vagy a tetejére újhagyma, illetve a reszelt főtt tojást se felejtsük el, ami általában szintén a tetejére kerül (de valaki rétegezi a többi alkotóelemhez hasonlóan). 

 

Ezt már olvastad? 

7 nap, 7 rántott fogás, főszerepben a bundázott ételek

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!