Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: gallicoop.hu

Pulykával a világ körül

Vendégváró finomságok Amerikából
2020. May 28.

Ha a kialakult helyzet miatt idén nem jutunk el külföldre, akkor sem kell nélkülöznünk más országok tradicionális ízeit, elkészíthetjük mi is otthon. A pulykahús a nemzetek eledele, és rendkívül kedvelt a tengerentúlon. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ezúttal az amerikai kontinens népszerű fogásait mutatja be.

A pulyka eredetileg Észak- és Közép-Amerikában volt őshonos állat, onnan került az 1500-as években Európába, és indult hódító útjára. Bár mindenkinek a hálaadási pulyka jut egyből eszébe az amerikai konyhát illetően, számos más elkészítési módon is fogyasztják ezt a kalóriaszegény, többszörösen telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag húst.

Most, hogy feloldották a kijárási korlátozásokat, újra meglátogathatjuk a barátainkat, rokonainkat, bepótolhatjuk az elmaradt találkozásokat. Végre előkerülhetnek a boros poharak, a társasok, kiülhetünk együtt a kertbe, vagy a konyhaasztal köré sereglett vendégekkel falatozva beszélgethetünk. Jó, ha van mindig otthon pulykahús a hűtőben, mert ezekkel a gyorsan elkészíthető amerikai finomságokkal garantáltan bezsebelhetjük az elismerést.

Trendi vacsora? Íme a nachos bundában sült pulykafalatok

Egy könnyű vacsorához elengedhetetlenek a mártogatós falatkák. A csíkokra vágott pulykamellfilét sózzuk, borsozzuk, majd panírozzuk: megforgatjuk lisztben, majd egy kanál tejföllel elkevert tojásban, végül apróra tört nachos-ban. 180 fokos sütőben aranyszínűre sütjük. Különböző mártogatósokkal kínáljuk: tejföllel, csípős salsával, áfonyaszósszal és rukkolával is isteni.

Fotó: gallicoop.hu

Nincs Amerika hot dog nélkül! Grillezett hot dog

A vékonyan bevagdosott pulykavirsliket grillrácson megsütjük. Kicsit rápirítunk a félbevágott hot dog kiflikre is, majd beletesszük a virslit, és megszórjuk összetépkedett salátával, pirított hagymával, lila hagymával, uborkával, sajttal, vagy jalapeño paprikával. Mehet rá a ketchup vagy a mustár, ízlés szerint.

Fotó: gallicoop.hu

Hiányzik a sokszínű Kalifornia? Jöjjön a töltött kaliforniai paprika!

Forró olajon megdinszteljük a vöröshagymát, beletörjük a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált pulykahúst, és fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, majd kevés vízzel puhára pároljuk. Összekeverjük ízlés szerint paradicsommal, főtt rizzsel, kockára vágott gouda sajttal vagy akár apróra vágott olívabogyóval is. A paprikákat megmossuk, levágjuk a tetejüket, kivágjuk a magházukat, és megtöltjük a hússal. Üvegtálba rendezzük, és előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 percig sütjük.

Fotó: gallicoop.hu

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pulykalakoma

Pulykalakoma

Bloggereink legfinomabb pulykahúsos receptjei következnek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!