Popeye sem hiába szerette – ezért egészségbomba a spenót
Popeye óta mindannyian tudjuk, mennyire hasznos, mégis talán az egyik „legutáltabb” leveles zöldség. Az óvodai spenótfőzeléknek hála sokáig bennem is ez élt, csak akkor kezdtem el nyitottabb lenni felé, amikor a saját főzéseimnek hála felismertem, a spenót bizony nem csak főzelékként készíthető el, sőt!
Nyersen a színét leszámítva szinte észrevehetetlenül elrejthető pl. gyümölcsturmixokban vagy vegyes salátákban, de akár az édes palacsinta, gofri vagy muffin tésztájába is beleturmixolom. Főtt ételek tekintetében pedig tésztaételekben, currykben és szószos csirkereceptekben használom leggyakrabban. Így nyoma sincs a jellegzetes „spenótfőzelék íznek”, ellenben színesebb és tápanyagokban gazdagabb lesz általa az adott étel.
Más zöld növényekhez képest magas a vastartalma, de nem csak emiatt érdemes fogyasztani, hiszen emellett A- és C-vitamin gazdag, valamint kiváló folsav-, magnézium- és kalciumforrás is. Nagyon „diétabarát” alapanyag, szinte nem lehet annyit megenni egy étkezés során, hogy jelentősebb mennyiségű kalóriát vigyünk be belőle.
Tipp: Miben különleges az új-zélandi spenót?
Paradicsomos-csirkés-spenótos tészta
Hozzávalók (2 adaghoz):
20 dkg durum tészta
2 ek olívaolaj
30 dkg csirkemell
himalája só
őrölt fekete bors
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg konzerv aprított paradicsom
1 dl passzírozott paradicsom
5 dkg krémsajt
2,5 dkg parmezán
5 dkg friss bébispenót
A tésztát forró, sós vízben al dentére főzzük.
Eközben az olívaolajon minden oldalát megpirítjuk a megtisztított és kis kockákra vágott csirkemellnek, sózzuk és borsozzuk, majd kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.
Ugyanebben a serpenyőben megfonnyasztjuk a finomra aprított vörös- és fokhagymát, beletesszük az aprított és a passzírozott paradicsomot, a krémsajtot és a parmezánt. Belemerünk a tészta keményítős főzővizéből 1 dl-t, és visszahelyezzük a pirított csirkét is. Fedő alatt 10 percig főzzük, ezután beleszórjuk a friss spenótot is, majd még addig főzzük, amíg szépen megfonnyad.
A lecsepegtetett tésztával összekeverve tálaljuk.
Jöhet még egy tésztarecept?