Ötleteljünk! 4. rész – A sült zöldségek sokoldalúbbak, mint gondolnánk
2020. April 15.Új sorozatunk a jelenlegi járványhelyzetre reflektál: a mindennapi főzéshez ad praktikus ötleteket, tanácsokat. Tudjuk, hogy minden élethelyzet más és más, a családok, közösségek eltérően próbálják átvészelni ezt a mindnyájunk számára nehéz időszakot. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a bevásárlási lehetőségek nem egyformák, illetve az sem, hogy kinek mi lapul otthon a hűtőjében és a kamrájában. Mégis bízunk benne, hogy ötleteinkből tudnak szemezgetni olvasóink.
Egyes zöldségfélék viszonylag sokáig eltarthatók, ha odafigyelünk a körülményekre, és száraz, hűvös helyet biztosítunk számukra. Ha lehetőségünk van rá, tárazzunk be 1-2 hétre elegendő mennyiséget belőlük. Fajtától függően fogyaszthatjuk nyersen, levesben, köretként, illetve kipróbálhatjuk sütve, ez az egyik legízletesebb elkészítési mód. Mutatjuk, mely zöldségeknek áll igazán jól a sütés.
Cékla
Süthetjük a céklafejeket egészben, héjastól, nagyobb fejek esetén viszont számoljunk hosszabb sütési idővel. A cékla sütve extrán édes és ízletes lesz, össze sem hasonlítható a főtt verzióval. Meg is hámozhatjuk, majd felcikkezve, megfűszerezve, pici olajjalszinténátsüthetjük. És még egy kedvenc: készítsünk céklagratint! A meghámozott nyers céklát vágjuk hajszálvékony szeletekre, majd rétegezzük egy sütőtálba. Tehetünk hozzá sonkát, kolbászt is. Locsoljuk meg fűszeres tejszínnel, majd alufólia alatt süssük puhulásig. Ezután vegyük le a fóliát, szórjuk meg reszelt sajttal, és süssük addig, amíg a sajt szépen megpirul a tetején. Szaftos, krémes csoda, a sütőből kivéve rögtön érdemes tálalni.
Sárgarépa
A répákat pucoljuk meg, a zsengébbeket egyben, a vastagabbak hosszában félbevágva tegyük sütőtálba. Nagyon jól áll az édeskés répának az indiai fűszerezés, és külön is érdemes kiemelni a koriandert, az egyik legjobb barátját. Süssük puhára, hagyjuk nyugodtan karamellizálódni, ezek a részek a legízletesebbek. Tálaljuk friss joghurttal vagy mustáros, majonézes öntettel.
Édesburgonya
Könnyű ebédhez dobjunk pár alaposan megmosott édesburgonyát a sütőbe. Süssük addig az egészben hagyott, héjas szemeket, amíg a héjukat benyomva úgy érezzük, hogy teljesen megpuhultak. Tálalás előtt bontsuk meg a krumpli egyik oldalán a héjat, villával lazítsuk fel a húsát. Fogyaszthatjuk fokhagymás párolt spenóttal vagy pirított sonkával, baconnel megszórva.
Zeller
A zellergumót pucoljuk meg, vágjuk hasábokra. Fűszerekkel, olívaolajjal összeforgatva süssük puhára, remek helyettesítője a klasszikus sült burgonyának.
Vegyesen az igazi!
Ha többféle zöldségünk van otthon, ám mindből csak egy kevés, készítsünk vegyes tepsis köretet! Ebbe a fogásba felhasználhatjuk a kevésbé jól elálló zöldségeket is: a répa vagy az édesburgonya mellé mehet cukkini, padlizsán, és dobjunk hozzájuk felcikkezett lila hagymát és egészben hagyott fokhagymagerezdeket is. Fontos az időzítés: a cukkininek például elég 20-25 perc, ezért először a hosszabb ideig sülő zöldségek kerüljenek a sütőtálba némi só, zöldfűszer és olívaolaj társaságában. Ha már villával ellenőrizve félpuhának érezzük, jöhet a tálba a gyorsabban sülő hozzávaló is.
Plusz egy tipp
A koktélparadicsomot semmiképpen sem soroljuk a hosszú ideig eltartható zöldségek közé, viszont az tény, hogy isteni megsütve. Ha picit ráncosabb a héja – ezért frissen fogyasztva már nem az igazi –, tegyük sütőtálba. Sózzuk, borsozzuk meg, dobjunk mellé fokhagymagerezdeket és rozmaringágakat. Süssük addig, amíg megpuhulnak, de még megtartják a formájukat.