Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Nagyon ijesztő, hogy mi történik azokkal a gyerekekkel, akik túl sok cukrot fogyasztanak

Olyan betegséget kaphatnak, amely az alkoholistáknál alakul ki
2017. April 29.

A Business Insideren láttunk egy rövid videót, amelyre felkaptuk a fejünket. Röviden leírtuk, miről beszél benne az endokrinológus. Íme: 

Létezik két olyan betegség, amit korábban gyermekeknél nem tapasztaltak: ilyen a 2-es típusú cukorbetegség és a zsírmáj betegség – árulja el Robert Lustig, gyermek endokrinológus. Egészen az 1980-as évekig ezek kizárólag alkoholistáknál voltak tapasztalhatók. Napjainkban a gyermekek 30%-ánál jelentkezik az alkoholmentes zsírmáj betegség. A 2-es típusú cukorbetegség pedig kezd olyan gyakori lenni gyermekeknél, mint az 1-es típusú.

A cukor és az alkohol gyakorlatilag ugyan úgy bontódik le a májban. Így nem hiba arra következtetni, hogy itt keresendő a probléma eredete. Végtére is honnan szerzünk alkoholt? A cukor erjesztéséből. Az lesz a bor. A nagy különbség a két molekula között, hogy az alkohol esetében az élesztő az, ami megteszi a lebontás első lépését, a cukor esetében a mi szervezetünk az. Ezután a máj nem foglalkozik azzal, honnan kerül bele az anyag. Ha bármelyikkel túltöltjük a májat, ugyanazon betegségek alakulhatnak ki.

„Tehát már alkohol nélkül látjuk annak romboló hatásait az Egyesült Államok egész társadalmán.” – zárja gondolatait Lustig.

 

forrás: businessinsider.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A cukor helyettesei

A cukor helyettesei

Újabb és újabb részben természetes, részben mesterséges édesítőszerek kerülnek a piacra és toborozzák híveiket. A tapasztalatok szerint mire megtaláljuk a nekünk megfelelő cukorhelyettesítőt, addig jó párat kipróbálunk. Eligazítás jön.
Cukormentes forró csokoládé

Cukormentes forró csokoládé

Hogy az esős őszi napok is jól induljanak, szükségünk lehet egy pohár melengető italra. Ha ez ráadásként még cukormentes is, a lelkiismeretünkkel sem kell egész nap viaskodnunk.
Sütés kevesebb cukorral

Sütés kevesebb cukorral

Mert sokakat érdekel, hogy hogyan lehetne csökkenteni a finomított cukor mennyiségét süteményekben, desszertekben. Horvát Sára kisokosa.
Egészséges szaloncukor házilag

Egészséges szaloncukor házilag

Ebből nyugodtabban csenhetünk, mint a bolti verzióból, garantáltan diétásabb!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!