Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezért szeretjük annyira az indiai konyhát

2019. július 26.

Színesek, karakteresek, fűszeresek, csupa íz valamennyi étel, nem csoda, hogy nálunk is egyre népszerűbbek az indiai fogások. És olyan jó ránézni egy bőségesen megterített asztalra… Ha még nem próbáltátok, íme pár érv, hogy miért érdemes legalább egyszer megkóstolni pár autentikus ételt. 

 

Az egyszerű alapanyagokat csodás fűszerekkel dobják fel

Tévhit, hogy valamennyi indiai étel rettenetesen csípős, ám tény, hogy általában sok csípős fogás szerepel az éttermek étlapján. Ezért a csípősségért a hozzáadott csili felel, amelyből számos különböző fajtájút és erősségűt használnak fel. Ám attól, hogy nem bírjuk a csípőset, még nyugodtan kóstolhatunk valódi indiai ételeket, a jellegzetes ízvilágot ugyanis a felhasznált kardamom, fahéj, koriander, római kömény, gyömbér és kurkuma adja, ezek közül pedig egyik sem számít csípősnek.

 

Curry – az egyik legismertebb ételtípus

Bár sokan konkrét ételnek hiszik, a curry valójában egy ételtípus, leegyszerűsítve talán gazdag, szószos egytálételnek mondanánk, amely lehet húsos ( például marha, szárnyas) vagy vegetáriánus is. A finom szószt pedig fűszerek keveréke teszi ellenállhatatlanná, többek között koriander, kurkuma, római kömény és csilipaprika. A curry fűszerkrém egyébként a thai konyha alapanyaga, a „currypor”, azaz a garam masala keverék pedig brit találmány a gyarmati időkből. Amikor India még brit gyarmat volt, az emberek ebben a formában próbálták hazavinni az indiai konyha ízeit az anyaországba.

 

Rizs és rizs között is van különbség 

40 ezer nemesített rizsfajta létezik, ezek közül az indiai éttermekben a basmati rizs a leggyakoribb. De nem ez az egyetlen. Elterjedt még a thai jázminrizs, a klasszikus rövid szemű rizs, valamint barna, vörös és fekete fajtákkal is találkozhatunk. 

 

Isteni kenyerek a mártogatósokhoz 

Indiában számos különböző kenyérfélét készítenek, amelyekhez többféle lisztet, lisztkeveréket használnak fel. Van, amit sütőben sütnek, más fajtákat gőzölnek, illetve olajban sült verziók is léteznek. Az egyik legismertebb a naan kenyér. 

 

Egészségesek 

Az indiai alapételek – mint például a fűszeres dhal (lencse) és a roti (teljes kiőrlésű kenyérféle) – nem csak finomak, hanem egészségesek is, hiszen tele vannak tápanyagokkal. A lencse nagyszerű forrása a fehérjének és rostanyagoknak, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A roti pedig alacsony kalóriatartalmú, és szintén tele van rostokkal, vitaminokkal, valamint ásványi anyagokkal. A legtöbb indiai étterem étlapján rengeteg egészséges vegetáriánus fogást is felfedezhetünk, tehát habár vannak olajos előételek, cukros desszertek és magas kalóriatartalmú ételek is, összességében az indiai konyha fogásait egyáltalán nem tekinthetjük egészségtelennek.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

India ajándéka: a chai

India ajándéka: a chai

Az angol tea és az indiai chai úgy viszonyulnak egymáshoz, mint egy viktoriánus esküvő a Holi ünnepéhez Delhiben, amikor milliónyi ember fürdik színes festékporban. Pedig ugyanaz az alapanyaguk: fekete tea, tej és cukor. Kollégánk a helyszínen kortyolt, most mesél.
Ez a kedvenc indiai csirke receptünk!

Ez a kedvenc indiai csirke receptünk!

Olivér séf indiai handi-csirkéje, fűszeres házi naan kenyérrel

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?