Nagyon ijesztő, hogy mi történik azokkal a gyerekekkel, akik túl sok cukrot fogyasztanak
A Business Insideren láttunk egy rövid videót, amelyre felkaptuk a fejünket. Röviden leírtuk, miről beszél benne az endokrinológus. Íme:
Létezik két olyan betegség, amit korábban gyermekeknél nem tapasztaltak: ilyen a 2-es típusú cukorbetegség és a zsírmáj betegség – árulja el Robert Lustig, gyermek endokrinológus. Egészen az 1980-as évekig ezek kizárólag alkoholistáknál voltak tapasztalhatók. Napjainkban a gyermekek 30%-ánál jelentkezik az alkoholmentes zsírmáj betegség. A 2-es típusú cukorbetegség pedig kezd olyan gyakori lenni gyermekeknél, mint az 1-es típusú.
A cukor és az alkohol gyakorlatilag ugyan úgy bontódik le a májban. Így nem hiba arra következtetni, hogy itt keresendő a probléma eredete. Végtére is honnan szerzünk alkoholt? A cukor erjesztéséből. Az lesz a bor. A nagy különbség a két molekula között, hogy az alkohol esetében az élesztő az, ami megteszi a lebontás első lépését, a cukor esetében a mi szervezetünk az. Ezután a máj nem foglalkozik azzal, honnan kerül bele az anyag. Ha bármelyikkel túltöltjük a májat, ugyanazon betegségek alakulhatnak ki.
„Tehát már alkohol nélkül látjuk annak romboló hatásait az Egyesült Államok egész társadalmán.” – zárja gondolatait Lustig.
forrás: businessinsider.com