Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Nagy divat kollagént szedni, de vajon van értelme?

2023. February 9.

Nagy divat a különféle kollagén tartalmú étrendkiegészítők szedése, de sokan szkeptikusok, nem több-e ez múló hóbortnál. Az A-listás celebek rendszeresen zengenek ódákat erről a fehérjéről, így nem csoda, ha a Google-trendben is megugrott a kulcsszóra való keresések száma. 

2019 óta tart a kollagén diadalmenete, és a biológiai órát látványosan visszatekerő hatása úgy néz ki, hogy tartósnak bizonyul. Amellett, hogy szépséggel ajándékoz meg, az ízületi panaszokat is enyhíti – sőt: állítólag az emésztőrendszert is jó irányba befolyásolja. Na itt már kicsit gyanút foghatunk, mert ez utóbbi gyógyhatást még tudományosan nem sikerült maradéktalanul igazolni. Maga a kollagén fontos szerepet tölt be csomó szövetünk felépítésében: az inak, ínszalagok, porcok, vérerek és a bőr elengedhetetlen része. A testünk össz-fehérje állományát tekintve 30 százalékot tesz ki ez a molekulacsalád. Mintha kötelekkel erősítenénk meg a rostokat, hogy még erősebben tartsanak: ez a 28 különböző típusú molekulát felölelő tartószerkezet ráadásul szuper-rugalmas is.

A reklámokban látható, szájon át szedhető termékek többsége hidrolízisen esett át, azaz vízmolekula épült beléjük. Ennek az eljárásnak köszönhetően gyorsan felszívódnak és hatásuk is erősebb. A fehérje forrása általában szarvasmarha, sertés, csirke vagy tengeri herkentyű – egyébként a kollagén sokáig egy húsipari melléktermék volt. A sós vízi halból származó fajta az aminosav tartalma miatt kelendőbb, illetve imponálóbb a biokompatibilitása is – azaz, hogy a szervezetünk milyen mértékben tudja hasznosítani. Állati eredetű anyagról van szó, így húsmentes verzió sajnos nem nagyon létezik belőle, ugyanis növények nem állítanak ilyesmit elő. Genetikailag módosított élesztő, illetve baktérium már tud hasonlót alkotni, de széles körben még ez a változat nem terjedt el. Ám hogy a GMO-filozófiával a vegán szemlélet hogy férhet össze, az jó kérdés.

A vékonybélben szívódik fel a kollagén a véráramba, és nagyjából két hétig tart a bőrön látható, feszesítő hatása. A hidrolízissel készült változat jobban hasznosul, mint amit a csontokból mi magunk főzünk ki – ez a zselatin, ami a húslevesben is megtalálható. Az utóbbiból felvehető mennyiség is kérdéses; a bolti termékkel viszont biztosra megyünk, és hogy vízben oldódik, így a felszívódása is garantált. A kollagén mellett olyan nélkülözhetetlen aminosavakhoz is hozzájuthatunk így, mint a glicin, a prolin és a hidroxiprolin.

A tudósok szerint 18 éves korunk után évi egy százalékkal mindig kevesebb lesz a kollagén a szervezetünkben. 80 évesen a fiatalkori mennyiségnek mindössze a negyedét tudjuk felmutatni; és ráncos, petyhüdt lesz az arcunk. Már 2014-ben ígéretes kísérletben teszteltek 35 és 55 közti nőket, akik napi 2,5 illetve 5 gramm kollagént kaptak minden nap, vagy ugyanennyi placebót. Nyolc hét után sokkal rugalmasabb bőrt tudtak felmutatni azok, akik igazi fehérjeport fogyasztottak. Azóta kiderült, hogy a hozzáadott C és E vitamin, plusz a biotin és a cink is fokozza a hatást.

A kozmetikai előny mellett a csont- és ízületgyulladás elleni harcban szintén bevethető, akár napi 2-10 gramm mennyiségben is. Sportolók ugyanígy fájdalomcsillapítóként és teljesítmény növelőként tekinthetnek a hidrolízisen átesett kollagénre. Sőt, magas vérnyomás, inzulinérzékenység és glükóz- illetve lipid anyagcsere területén is biztatóak a kutatási eredmények. Ahol még nem bizonyított a „csodaszer”, az az emésztőrendszer. Hogy az aminosav tartalma miatt a bél áteresztő képességét jó irányba befolyásolja-e, arra egyelőre csak bátor tippelgetések vannak.

Miért tartalmaz annyi bőrápolószer sütőtököt?

Perzsa
Forrás: thinkingnutrition.com.au

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A kollagénpor 4 előnye

A kollagénpor 4 előnye

Egyre többen használják a halak és tehenek kötőszövetének porított változatát táplálék-kiegészítőként.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!