Most akkor a sajt egészséges vagy sem?
2023. January 10.Noha számos aggasztó hír napvilágot látott a közelmúltban a sajt magas telítetlen zsír-szintjével kapcsolatban, a szakemberek többsége egyetért abban, hogy mégis csak érdemes sajtot fogyasztani.
A kutatók a csak „francia paradoxonként” emlegetett jelenséget vizsgálták: a tényt, hogy a franciák körében nem magasabb a szívbetegségek aránya, mint más európai országokban, noha a franciák köztudomásúan ipari mennyiségű sajtot fogyasztanak.
„Nem ítélhetünk meg egyetlen élelmiszert sem kizárólag a tápanyagtartalma alapján, mivel jótékony hatásuk jórészt attól függ, milyen egyéb étel társaságában fogyasztjuk azt. A sajt például sokkal kevésbé van negatív hatással a vér koleszterinszintjére, mint ahogyan arra a telített zsírok arányából következtetni lehetne”
– mondja Hanne Bertram dietieikus kutató.
Kutatásából kiderül, hogy a sajtot változatos, zöldségben gazdag ételek társaságában fogyasztjuk, fehérjetartalma miatt kimondottan egészséges. Igen fontos tulajdonsága, hogy segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, ezért kár volna pusztán a negatív hírek miatt száműzni étrendünkből – a mértékre persze itt is figyelnünk kell.
Mozzarella sajtkultúrával is készülhet sör! Mutatjuk az izgalmas eredményt