Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: Mozza vita

Mozzarella sajtkultúrával is készülhet sör! Mutatjuk az izgalmas eredményt

A Szarvasi Mozzarella és a Fehér Nyúl formabontó kollaborációja igazán ütősre sikerült
2022. September 17.

A sörök és sajtok eddig leginkább egymás kísérőjeként alkottak párost, most azonban a Szarvasi Mozzarella és a Fehér Nyúl szerencsés egymásra találásának köszönhetően ugyanarról az alapról indulva született meg egy könnyed, sós-savanykás sör, amelyben kiváló harmóniát alkotnak az ízek. 

Fakadhat-e egy tőről sör és sajt? Ahogy a Szarvasi Mozzarella és a Fehér Nyúl sörfőzde nyári kollaborációjából kiderül, a feladat nem lehetetlen, az eredmény pedig egy kellemes, könnyű sör, amelynek ízében frissességet adó gyömbér, koriandermag és némi savanyúság keveredik. 

 

Sokoldalú friss sajtok 

A Szarvasi Mozzarella nyári fogyasztói kampányában a friss sajtokban rejlő sokszínűséget mutatta be, hiszen a mozzarella, a ricotta és a mascarpone mindenféle típusú ételben jól használható, előételtől a desszertig vagy épp a grillrácson. Ráadásul a mozzarella és a ricotta ugyanazzal a baktériumkultúrával indul (a ricotta voltaképpen a mozzarella készítésekor kicsapódó savó újramelegítésével készül), ezért felvetődött a kérdés, mi mindenre használható még ugyanez a preparátum? Ekkor merült fel a sör készítésének ötlete, hiszen a sour (savanyú) sörök erjesztésekor is lactobacilusokkal indul a főzés folyamata. 

 

Augusztus végén született meg az új sör 

A főzde kiválasztása sem volt nehéz, hiszen a Fehér Nyúl nem csupán sörökben erős, hanem saját barbecue csapatuknak köszönhetően az ételkészítés sem áll távol tőlük. A két cég hamar egymásra talált, és egy gyors egyeztetést követően a Szarvasi Mozzarella ki is választotta a célnak legmegfelelőbb, általuk is használt fior di latte kultúrát, amit egyenesen Olaszországból vittek a Soroksári úti főzdébe. Az édes sörléhez július közepén adták hozzá a baktériumkultúrát, ami körülbelül másfél nap alatt elérte a kívánt savanyúságot, ezután jöhetett a folyamat többi része, a komlóforralás és ízesítés, majd a sörélesztővel irányított erjesztés. A kész sör végül augusztus végén került 0,33-as dobozokba és söröshordókba. Így született meg a hivatalosan „gose” típusú, korianderrel és gyömbérrel gazdagított kollaborációs sör, amely többek közt grillezett mozzarellához is jól párosítható. 

Tipp: Üveges sört bontanál, de nincs nálad nyitó? Erre is van megoldás!

A tételek egy részét Mozza’ Vita néven a Szarvasi Mozzarella partnerei és beszállítói kapják, másik részét a Fehér Nyúl La Donna néven hozta forgalomba, két különálló, egyedileg tervezett címkével.  

„Már régóta tudjuk, hogy a friss sajtok textúrájuknak és semleges, könnyen variálható ízüknek köszönhetően szinte végtelen variációban felhasználhatóak. Most azonban az is bebizonyosodott, hogy a készítésükhöz használt lactobacilus-kultúra a sörlében is jól érzi magát. Bár sört otthon nem lehet főzni mozzarellából, mi a magunk részéről mindenkit arra biztatunk, bátran kísérletezzen a friss sajtokkal, hiszen sokoldalúságuk immár többszörösen bizonyítást nyert” – mondja Rohony Miklós, a Szarvasi Mozzarella marketing és exportmenedzsere. 

„Nagyon jól sikerült az első kollaboráció, és reméljük, hogy máskor is készíthetünk együtt sört – teszi hozzá Csepregi András, a Fehér Nyúl egyik alapítója. – Direkt sajtokhoz használt lactobacilus oltókultúrát még nem használtunk, a tejiparban elterjedt mikroorganizmusokat adagoljuk az összes savanyított sörünkbe. Így készül például legnépszerűbb tételünk, a Rafa, ami egy savanyított IPA. A mostani együttműködés eredményeként született Mozza’ Vita / La Donna hatalmas sikert aratott, a fogyasztók gyorsan megkedvelték, és mi bízunk benne, hogy készülnek még ebből a receptből további főzetek.” 

 

Ez is érdekelhet: 

Így lesz pillanatok alatt hideg a sör

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!