Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kadarka törköly lett Magyarország legjobb pálinkája

Kihirdették az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny eredményeit.
2020. November 7.

Érlelt kadarka törkölypálinka nyerte 2020-ban az Ország Legjobb pálinkája címet, amelyet a Tolna megyei Brill Pálinkaház készített. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny eredményeit november 5-én hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 18 champion, 71 arany-, 175 ezüst- és 113 bronzérmet is kiosztottak. A nemzeti pálinkaversenyre idén rekord mennyiségű, több mint 400-féle pálinkával nevezett 48 különböző pálinkafőzde. A legtöbb díjat a Győr-Moson-Sopron megyei 1 Csepp Pálinka gyűjtötte be, így 2020-ban ők kapták a legeredményesebb pálinkafőzdének járó kitüntetést. 

Kihirdették az ország legnívósabb pálinkaversenyének eredményeit: az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny díjait idén rendhagyó módon november 5-én adták át. A versenyre rekord mennyiségű, több 400 tétellel nevezett 48 pálinkaház, amelyből 32 szakértő bírálata alapján választották ki a legjobbat. A verseny érzékszervi bírálatának idén Miskolc adott otthont, ahol három napon át tartó kóstolással választották ki a győztest. 

A legeredményesebb pálinkafőzde díját idén is három főzdének ítélte oda a Pálinka Nemzeti Tanács: az első helyezett az 1 Csepp Pálinka, a második a Lunczer Pálinkaház, a harmadik Zimek Pálinka Manufaktúra lett. Magyarország legjobb 10 000 palack felett elérhető pálinkája 2020-ban a Szicsek Pálinkafőzde aranyérmes Irsai Olivér szőlőpálinkája lett, a legjobb pálinka díját pedig a Brill Pálinkaház érlelt kadarka törkölypálinkája nyerte el. 

„Illatát gyönyörű törkölyös fajtajegyek jellemzik, amelyek a levegőztetés hatására folyamatosan erősödnek. Ízében eleinte keleties fűszereket, vaníliát, kókuszt, szegfűszeget érezhetünk, ami kakaóval és kávéval zárul. A pálinka harmonikus összhangban van a hordóval, érett, törkölyös olajosság jellemzi. A kékszőlő törkölye és a hordó természetes aromái egyáltalán nem nyomják el egymást, legalább egyszer életében mindenkinek meg kellene kóstolnia” – jellemezte a győztes jázmin szőlőpálinkát az Országos Pálinka és Törkölypálinka verseny igazgatója, Béli Géza. 

A díjátadón a Pálinka Nemzeti Tanács minden évben életműdíjjal tünteti ki a szakma három szereplőjét, akik kiemelkedő teljesítményükért, munkásságukért, a pálinkás szakmában végzett tevékenységükért kapnak kitüntetést. 2020 a pálinka életműdíjat Font Sándor országgyűlési képviselőnek, valamint Piros Lászlónak és Varga Lászlónak ítélete oda a Pálinka Nemzeti Tanács.

„Az ország legrangosabb pálinkaversenyét minden évben hagyományosan tavasszal rendezi meg a tanács. A pandémia azonban nemcsak a verseny hagyományait írta át: sok főzde a járványhelyzet előtt is a túlélésért küzdött, ezek a nehézségek 2020-ban hatványozódtak. Ennek ellenére rekord mennyiségű nevezés érkezett, ami jól példázza, hogy a főzdék a válságban is a legjobb minőségre törekszenek” – mondta el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ingyenes kóstolókurzust szervez a Pálinka Nemzeti Tanács: Tanuld meg felismerni a pálinkahibákat!

Ingyenes kóstolókurzust szervez a Pálinka Nemzeti Tanács: Tanuld meg felismerni a pálinkahibákat!

Bárki lehet amatőr pálinkakóstoló, aki részt vesz a Pálinka Nemzeti Tanács ingyenes  tanfolyamán, az  OMÉK-on. A kurzus célja, hogy a résztvevők meg tudják különböztetni a pálinkahibákat, és felismerjék a kiváló minőséget.
Őshonos szőlőből főzték az év pálinkáját

Őshonos szőlőből főzték az év pálinkáját

Díjazták az év legjobb pálinkaházait

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!