Mivel helyettesíthetjük a tejet sütéskor?
2022. March 25.Most nem kizárólag a laktózérzékenyeknek és a tejfehérje-allergiásaknak szeretnénk tippeket adni, hanem arra az eshetőségre is gondoltunk, amikor sütés közben érkezik a „vészhelyzet”: épp hozzáadnánk a készülő sütink tésztájához a tejet, de már csak pár csepp van a dobozban.
A tej a legtöbb receptben nedvesíti a száraz hozzávalókat, illetve ízt ad. Több lehetőségünk is van a pótlására, illetve a helyettesítésére a végeredmény jelentős befolyásolása nélkül.
Fele-fele arány
Kávérajongók számára nem ismeretlen a zsíros tej és zsíros tejszín azonos arányú keveréke. Sütemények esetén is bevethetjük: úgy öntsük össze a tejet és a tejszínt, hogy tej sűrűségű keveréket kapjunk.
Tipp: Ezért gyűrd össze sütés előtt a sütőpapírt
Főzőtejszín
Magas zsírtartalma miatt hígítanunk kell. Adjunk hozza annyi vizet, hogy tej sűrűséget kapjunk. Természetesen a 10%-os főzőtejszínt alig kell hígítanunk, a 30%-os tejszín viszont több vizet kíván.
Alternatív tejek
Ha nem szeretjük a tehéntejet, vagy laktózérzékenyek, tejfehérje-allergiásak vagyunk, akkor eleve ilyen tejeket használunk otthon. A szója- és mandulatej egy az egyben mehet tehéntej helyett a receptekbe. A legtöbb alternatív tejnek alacsonyabb a zsírtartalma, ezért az íz valamelyest változni fog. Érdemes külön kiemelni a kókusztejet: intenzív, édeskés íze miatt akkor érdemes használni, ha jól passzol a kókuszos íz a készülő süteményhez. Mivel jó édes, a hozzáadott cukor vagy egyéb édesítő mennyiségéből is lefaraghatunk egy keveset.
Sűrített tej
Hígítsuk fele annyi vízzel, hogy tej sűrűséget kapjunk. Arra ügyeljünk, hogy cukrozott sűrített tej esetén kevesebb cukor vagy más édesítő is elegendő lesz a tésztába.
Ezt már olvastad?
Forrás: delish