Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mikor használjuk a sütőn a légkeveréses funkciót?

2022. February 23.

Számos receptben találkozhatunk a megkülönböztetéssel: ennyi °C-ra állítsuk a sütőt alsó és felső sütés esetén, és ez a megfelelő hőfok a légkeveréses funkciónál. De vajon mikor érdemes a kis propeller ikont választani a sütőnkön? 

Légkeverés beállításakor sütőnkben a forró levegő egyenletesen kering, szemben az alsó és felső sütéssel, amikor az étel csak alulról és felülről kapja a hőt. Kulcs az egyenletesség: mivel körben, minden oldalról éri forró levegő a tepsit vagy sütőtálat, egyenletesebb sütésre nyílik lehetőség. A fogás közepe jobb eséllyel átsül, azaz elkerülhetjük az alul és felül már égett, középen azonban még nyers végeredményt. 

További előnye, hogy mivel ehhez a funkcióhoz alacsonyabb sütési hőmérséklet társul (20-30 °C-kal válasszunk kevesebbet), a sütő hamarabb bemelegszik, így időt spórolunk. A keringetés miatt pedig gyorsabban elkészül az étel, ezzel pedig nemcsak szintén időt, hanem energiát is spórolunk. Plusz ne felejtsük el azt sem, hogy az egyenletes hőeloszlás révén egyszerre több rácsra is tehetünk tepsit.

 

Tipp: Miért gyűrd össze sütés előtt a sütőpapírt?

 

A funkció akkor igazán hasznos, ha belül puha, szaftos, kívül pedig ropogós állagot szeretnénk elérni, így tökéletes tepsis rakott ételekhez (főleg, ha sok a réteg) és lé eresztésére hajlamos zöldségeknél, ugyanis szuperül elpárologtatja a felesleges nedvességet. Amire ügyeljünk, az az idő: mivel gyorsabban megsül az étel, nagyobb eséllyel ki is szárad, figyeljünk oda például a sült húsoknál! Ha a ropogós állagot fokoznánk, a sütés vége felé érdemes bekapcsolni a grill funkciót, esetleg átváltani alsó és felső sütésre, hogy az étel teteje célzottan kapjon hőt felülről. 

Mikor nem érdemes légkeveréssel sütni? Kiszáradásra hajlamos ételeknél ne – vagy kellő odafigyeléssel – használjuk a légkeverést. Sütemények esetén pedig jó tudni, hogy a kelt vagy sütőporos tészták hamarabb megemelkednek, de könnyebben kiszáradhatnak, illetve a tetejük be is repedezhet. 

 

Ez is érdekelhet: 

Sütőpapír vagy zsírpapír? Mutatjuk a különbségeket!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!