Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mitől „robban” a robbanócukor?

2022. February 16.

Gyerekkorunk sztárja, a robbanócukor (vagy más néven pattogós cukor) reneszánszát éli, ismét hatalmas divat ilyet venni és enni. Megvásárolhatjuk önmagában, de számos ismert csokimárka is beledolgozta egyes termékeibe, sőt akár robbanócukros tortát is rendelhetünk néhány bevállalós cukrászdából. Mókás édesség, az egyszer biztos! De belegondoltunk már valaha, hogy minek köszönhetjük a szánkban előidézett „robbanást”?

Akinek esetleg idáig kimaradt az életéből ez a kaland, röviden összefoglaljuk a lényegét: az apró cukorkákból a nyelvünkre helyezünk egy kis adagot, majd jön a meglepetés: pattogni, azaz „robbanni” kezdenek a szánkban.

Felfedezése egy véletlennek köszönhető

William A. Mitchell kémikus találta fel a robbanós cukorkát – pedig nem is szerette volna. Ő ugyanis egészen mással kísérletezett, a szénsavasüdítő-tablettát próbálta megalkotni, amely segítségével instant lehetett volna szénsavas italokat előállítani. Ahogy oly gyakran a történelem során, ez nem sikerült, az eredményeit azonban felhasználta másra, így született meg a híres cukorka. Az Egyesült Államokban az 1970-es évektől gyártják, először Pop Rocks néven került forgalomba.

Tipp: Így készíts házi gumicukrot

Hogyan készül az ikonikus cukorka?

A szükséges hozzávalókat (cukor, tejcukor, színezékek, aromák – ezek a hagyományos keménycukor összetevői is) folyékonyra melegítik, majd megfelelő nyomású (40 bar) szén-dioxiddal dúsítják. A masszát ezután lehűtik, így a cukrot körülvevő gázbuborékok megszilárdulnak. De itt még nincs vége a műveletnek, jön az őrlés, hogy megkapják a jellegzetes, apró rögös cukrot.

Mi történik a szánkban?

Amint érintkezik a nyelvünkkel, oldódni kezd a cukor, azaz egyre kevésbé tartja a bezárt gázbuborékokat. Egy idő után a buborékok egyszerűen széttörik az elvékonyodott cukorburkot, ekkor történik az a bizonyos „robbanás”. Nem veszélyes, de egyszerre csak kis adaggal próbálkozzunk!

Ez is érdekelhet:

Pontosan mitől savanyú a savanyú gumicukor?

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Cukorkamúzeum nyílik egy nemzetközi nagyvárosban

Cukorkamúzeum nyílik egy nemzetközi nagyvárosban

Nyárig még várni kell erre a cukros programra

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!