Mit kell tudni a kukoricaszirupról?
2022. June 23.Elsőre lehet, hogy furcsának hangzik a kérdés, de számos boltban vásárolt étel összetevői között szerepel a kukoricaszirup, sőt rengeteg gyorséttermi fogás is tartalmazza. A kukoricaszirup sűrű és édes folyadék, ami kukoricakeményítőből készül. Nézzük, mit érdemes a rövid definíción túl tudni róla!
Mi ez pontosan?
A legalapvetőbb formájában a kukoricaszirup olyan cukor, amit – kapaszkodjunk meg – kukoricából készítenek. A hagyományos kristálycukorral szemben – ami cukorrépából, esetleg cukornádból készül – a kukoricaszirup folyékony, tiszta glükóz, egyszerű cukormolekula, a hagyományos kristálycukor pedig glükóz és fruktóz keveréke.
Miből készül?
Kukoricakeményítőből, amit vízzel és egy gyenge savas oldattal kevernek össze. Nyomás alatt melegítik, aminek hatására a kukoricakeményítő glükózzá bomlik le. Ezután felforralják, hogy a felesleges víztől megszabaduljanak, és csak a sűrű szirup maradjon vissza.
Tipp: Csillagjegyek és sütik – ezeket az édességeket készítsd el idén nyáron, ha hiszel a horoszkópokban
Mire használják?
Édesítésre és sűrítésre egyaránt használják. Mivel más a kémiai összetétele, mint a hagyományos cukornak, segít megakadályozni a magas cukortartalmú élelmiszereknél a cukor kikristályosodását. Otthon is lehet használni, de főleg az élelmiszeripar egyik nagyon fontos alapanyaga, hiszen hozzájárul a csomagolt és feldolgozott ételek frissességének megőrzéséhez. Felhasználása azért is széleskörűen elterjedt, mert sokkal olcsóbb a nádcukornál.
Egészséges?
Nem egészségtelenebb a többi édesítőszernél, amit az élelmiszeripar használ, de a cukrok alapvetően nem épp egészségesek.
Kapcsolódik:
Forrás: Reader’s Digest