Mire használhatjuk a 00-ás lisztet?
2021. November 6.A 00-ás jelölés egy igen finomra őrölt lisztfajtát takar, leggyakrabban a klasszikus olasz, nápolyi pizzák tésztájához használják. Épp ezért gyakran pizzalisztként találjuk meg a boltok polcain. A 00-ás megjelölés európai szabvány. A liszteket az őrlés finomsága szerint kategorizáljuk, a 2-es a legdurvább őrlésű, a 00-ás pedig a legfinomabb. Minél finomabb az őrlemény annál simább lesz a belőle készült tészta, ami pedig puhább péksüteményt eredményez. A 00-ás liszt gluténtartalma 7 és 14% között van, illetve létezik durum fajtájú is, amelyből (kifőzhető) tésztát szoktak készíteni.
Témába vág: Melyik liszt mire jó? Íme a nagy lisztkalauz!
Milyen fajtái vannak?
5 fő fajtája létezik, a különbség a búza fajtájából ered, amiből készítik. Ezeknek más és más a fehérjetartalma, így a különböző fajták kissé eltérő sütési hőmérsékleteken működnek a legjobban.
Ez is érdekelhet: Mi az a Graham-liszt?
Hogyan használjuk?
A 00-ás liszt helyes használata három tényező egyensúlyba hozásán múlik. Ez a három a tészta nedvességtartalma, a kelési idő és a sütési hőmérséklet. A különböző 00-ás altípusoknál az előbb említett értékek eltérnek egymástól.
A pizzaliszt fehérjetartalma 11,5% és 55% közötti nedvességet nyel el. Szuperforró sütőkben működik a legjobban – 450 °C-on és afölött. Ezen a hőmérsékleten egy pizza 70-90 másodperc alatt elkészül, ezt használják a klasszikus nápolyi pizzánál. Mivel az otthoni sütők többsége nem képes ezt a hőfokot elérni, érdemes magasabb fehérjetartalmú 00-ás lisztet használni. A magasabb fehérjetartalom miatt az ilyen liszt több nedvességet nyel el, tehát tovább kel a tészta, emiatt elég alacsonyabb hőmérsékleten, de hosszabb ideig sütni.
Forrás: the spruce Eats