Milyen ízesítőket, szószokat tegyünk a hűtőbe és melyeket ne tartsuk ott?
Amiket tegyünk hidegre:
juharszirup: Ha kint hagyjuk, könnyen penészedhet.
majonéz: Ha kinyitottuk, mindenképp tároljuk a hűtőben, ugyanis tartalmaz tojást.
magolajak: A szezám és a mogyoró alapúak nem finomítottak, így hűtőben kell ezeket tárolni, nehogy megavasodjanak. Plusz: a dióféléket is érdemes a hűtőben tárolni, hogy a legízesebbek maradjanak.
ketchup: Ez nagy vita tárgya, a határ pedig 1 hónapnál van. Az egyszer már kinyitott ketchup eddig áll el a polcon, utána viszont hűtőbe kell rakni, ha nem használjuk fel.
mustár – néha: A dijoni és a torma alapúakat mindig hidegre kell tenni, de a többi fajtának nem lesz semmi baja, ha nincs hűtve.
Amiket ne tegyünk hűtőbe:
szójaszósz: Erjesztett, így nem kell hűteni – ezért van az éttermekben is kint az asztalon.
csípős szósz: A szavatosságuk kb. 3 év, és semmi sem indokolja, hogy hűtőbe tegyük.
méz: Könnyen kristályosodhat, és használhatatlanná válik, ha a hűtőben tároljuk. Viszont a direkt napfény sem tesz neki jót, tartsuk zárt polcon.
forrás: popsugar.com