Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Tudtad? Ezért kérnek sokan paradicsomlevet a repülőn

2016. October 18.

Észrevetted már, hogy egyes ételek íze teljesen más, ha éppen egy repülőgépen, utazás közben fogyasztjuk el?  

Vajon mitől lehet az, hogy bizonyos dolgok, mint például a paradicsomlé ízét másmilyennek érezzük 35 ezer láb magasságban? És a másmilyen itt jobbat jelent. 

Több tényező miatt is kialakulhat ez az úgynevezett íz-változás.Ha felszállunk egy repülőgépre, a földön még másképp érezzük az ízeket és az illatokat, pl. az alacsony páratartalom miatt, aztán több kilométer magasságban ezek az érzékeink megváltoznak. Egy kicsit ahhoz lehet hasonlítani, mint amikor megfázás miatt változik meg az ízlelésünk és szaglásunk. Az édes és a sós ízeket nehezebb a levegőben megkülönböztetni, Egy jól működő szaglás során könnyen megkülönböztetjük a különböző ízek illatait, a repülőgép száraz kabinjának levegője azonban gátolja a receptorainkat, ezáltal érezhetünk  másmilyennek egy bizonyos ízt és illatot, mint amilyennek odalent a földön megszoktuk.

Emiatt létezik az, hogy normál légnyomás esetén a paradicsomlé földesebb ízét érezzük, míg  a kabinnyomás mellett édesebb, gyümölcsösebb ízűnek érezzük italunkat.

Ráadásul a paradicsomot a tudományosan bizonyított ötödik íz, az umami ízvilágba soroljuk (intenzív aromájú, nagyon kellemes íz) amelyet a magasságkülönbség nem befolyásol, ezáltal lehetséges, hogy pikáns íze még jobban érződik és azok is szívesen fogyasztják a paradicsomlevet repülés közben, akik amúgy nem kedvelik különösebben a hagyományos, földi körülmények között. 

 

Repülő

Forrás: businessinsider.com

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!