Miért opálosodnak be az üvegpoharak a mosogatógépben?
2020. April 16.Ha már mosogattunk el üvegpoharakat mosogatógépben, bizonyára tapasztaltuk, hogy a program lejárta után nem fényes és csillogó, hanem beszürkült, matt és opálos poharakat vettünk ki a gépből. Vajon mi lehet ennek az oka? És ami még fontosabb: mit tehetünk, hogy legközelebb ne járjunk így?
Mitől lesznek opálosak az üvegek?
Legvalószínűbb, hogy a víz keménységében kell keresnünk a probléma gyökerét. Ez két okból is gondot okozhat: egyrészt a kemény vízben található ásványi anyagok lerakódásokat hagynak hátra, másrészről pedig a kemény víz kevésbé képes hatékony tisztításra, szemben a lágy vízzel.
Ha mégsem a kemény víz okozza a problémát, akkor valószínűleg apró karcok jelentek meg az üvegen, ezen az esztétikai hibán pedig utólag sajnos már nem lehet segíteni. Próbáljuk inkább megelőzni! A karcok kiváltó oka lehet a túl forró vagy túl lágy víz, a túl sok mosogatószer vagy éppen az, ha a mosogatógép használata előtt túlságosan alaposan „előmosogattunk” kézzel.
Hogyan tudjuk megakadályozni az opálosodást?
Amennyiben a túl kemény víz a probléma, kezdjünk el kísérletezni a mosogatószer mennyiségével (a keményebb és a lágyabb vízben másképpen oldódik), állíthatunk a gép vízhőmérsékletén vagy vízlágyító adalékokkal is próbálkozhatunk.
Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?
Talán már meg sem lepődünk: ezúttal is az ecet az első számú csodaszer. Lássuk, mit tehetünk, 5 egyszerű lépés következik.
1. A bedugaszolt mosogatóba vagy egy vödörbe töltsünk azonos arányban vizet és ecetet.
2. Tegyük az üvegeket a keverékbe, és hagyjuk ázni 30 percig.
3. Vegyük ki próbaképpen az egyik üveget, majd öblítsük át. Még mindig opálos? Akkor tegyük vissza a többi közé további 30 percre.
4. Végezzük el ismét a fenti tesztet, ha már szép az eredmény, vegyük ki a többi poharat is, és öblítsük át mindet forró vízzel. Az ecetes vizet kiönthetjük (vagy leereszthetjük a lefolyón).
5. Ronggyal vagy tiszta konyharuhával alaposan törölgessük át az üvegeket, hogy a lerakódások utolsó maradványaitól is megszabadulhassunk.
Forrás: The Kitchn