Miért érdemes jégkockát rejtenünk a hamburgerünk húspogácsájába?
Mindenkinek megvan a maga kis titkos trükkje, amellyel tökéletessé varázsolja a házi hamburgert. Van, aki vajat, van, aki zsemlemorzsát kever a húspogácsa masszájához, és persze rengetegen esküsznek a „csak hús és fűszerek, semmi más” receptre. Az alábbi trükkel úgy lesz szaftosabb a húspogácsa, hogy az ízén nem változtatunk. Mindösszesen egy jégkockát kell a húspogácsa közepébe gyúrnunk, ami aztán sülés közben szépen elolvad. A hús felszívja a nedvességet, viszlát, cipőtalp szárazságú burgerek!
Annak ellenére, hogy mennyire egyszerűnek tűnik a praktika, két dologra azért érdemes odafigyelnünk. A legtöbb jégkockakészítő forma mérete és kialakítása miatt az azokból kinyert jégkockák elég nagyok lesznek, tehát jó nagy húspogácsákat kell gyúrnunk. Ha nem burkoljuk be teljesen a jégkockát a darált hússal, az olvadást követően deformálódni fog a húspogácsánk.
Sütés közben elég magas maghőmérsékletre lesz szükségünk ahhoz, hogy a jég elolvadjon. Tehát ha rózsaszínre szoktuk elkészíteni a húst, ez nem a mi módszerünk lesz – persze az alig átsütött hús esetén nem is kell kiszáradástól tartanunk.
Forrás: mashed