Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Házi hamburgert tervezel készíteni? Így lesz még finomabb!

2021. August 2.

Van olyan étel, ami sosem megy ki a divatból, ilyen a hamburger is. Ehetjük klasszikus gyorsétteremben, kézműves hamburgereket árusító bisztrókban, de akár otthon is elkészíthetjük. És miért is ne tennénk így? Jöjjön most pár univerzális tipp!

 

Frissen darált húst használjunk

Az előre csomagolt darált hús helyett gondolkozzunk másban! Ez ugyanis nem biztos, hogy a legmegfelelőbb finomságúra van darálva, nem lehetünk biztosak benne, milyen hús is volt eredetileg, és még drágább is, mintha a hentessel daráltatjuk le a kiválasztott húsdarabunkat, vagy mi magunk daráljuk le otthon.

Legalább 20%-os zsírtartalmú marhahúst érdemes használni. Ha nincs profi húsdarálónk (vagy a robotgépünknek erre szolgáló kiegészítője), egy egyszerű, olcsó késes aprító is megteszi. Ehhez vágjuk 2-3 centis kockákra a húsunkat, és tegyük 15 percre a fagyasztóba. Ne legyenek fagyottak, csak keményedjenek meg. Egyszerre 20-25 dekát tegyünk az aprítóba, 10-12 másodperc alatt meglesz egy adagnyi.

 

Tartsunk mindent jó hidegen

A darált hús ellensége a meleg. Melegen olvad és kenődik a zsír, aminek a húsban lenne a helye, nem pedig a kezeinken, darálónkon, aprítónkban és vágódeszkánkon. Ez megelőzhető azzal, ha az eszközeinket előre lehűtjük. Az aprító kése, edénye, a tányér és deszka mind menjen a hűtőbe, mielőtt sorra kerülne.

 

Ne gyömöszöljük annyit a darált húst

Minél többet gyúrjuk és nyomkodjuk a ledarált húst, annál rosszabb lesz. Ha igazán puha és szaftos végeredményt szeretnénk elérni, formázzuk óvatosan, a lehető legkevesebb mozdulattal a húspogácsáinkat. Ezért nem érdemes hagymát, tojást, zsemlemorzsát és hasonló hozzávalókat beledolgozni.

 

Nem mindegy, mikor sózunk

A só oldja a fehérjét, ezért csak akkor sózzunk, amikor megformáltuk a húspogácsáinkat, közvetlenül azelőtt, hogy a grillbe vagy sütőbe kerülnének. Viszont ne legyünk óvatosak a sóval és a borssal, használjuk mindkettőt bátran.

 

Mindegy, milyen gyakran forgatjuk a grillen

Ha grillezéskor gyakran forgatjuk a húst (akár 15 másodpercenként is), egyenletesebben és gyorsabban sül át a húspogácsa. Tehát forgassuk nyugodtan, amilyen gyakran csak akarjuk.

 

Érdemes venni egy húshőmérőt

Persze lehet saccolni szemre, vagy az eltelt sütési idővel kalkulálni, de csak egy húshőmérő tud pontos képet adni arról, hogy mennyire sült át az adott hús. Pár adat:

50 °C vagy alatta: a véres hús hőmérséklete

55 °C, medium-rare: szép pink a hús belseje

60 °C, medium: pink a belseje és éppen kezd kiszáradni

65 °C, medium-well: szürkés pink a hús és jelentősen szárazabb

70 °C, well done vagy jól átsütve: teljesen szürke és semmi leve sincs, ha belevágunk.

 

A buci sem mindegy

Hamburgerbuciból is annyi különböző fajta létezik, hogy felsorolni is sok lenne. Általánosságban elmondható, hogy a húspogácsa határozza meg, hogy milyen bucit használjunk. A vékonyabb és szárazabb húspogácsák működnek a keményebb és vékonyabb bucikkal, a szaftos húspogácsákhoz viszont puhább és vastagabb bucikat érdemes választani, hogy jobban beszívják a hús nedveit.

 

Tegyük rá, amit csak szeretnénk

A hamburger egy végtelenül egyszerű gyorsétel. Mindegy, mi a trend, ha mi majonézzel szeretjük, együk csak azzal, ha pedig csalamádéval, akkor azzal. Bármi kerül rá, egyedül az a lényeg, hogy mi finomnak ítéljük, elvégre mi esszük meg.

 

Forrás: serious eats 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!