Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mi köze Hamburgnak a hamburgerekhez?

2020. July 26.

Bizonyára sok, hiszen innen kapta a nevét. A sztori azonban összetettebb, mutatjuk, hogy is lett a hamburgi harapnivalóból a világ egyik legnépszerűbb street foodja.

Minden út Rómába vezet…

De hogy jön mindehhez Róma? Ha valami után elkezdünk kutatni, simán előfordulhat, hogy a rómaiaknál kötünk ki, ahogy a mondás is tartja. Nincs ez másképp a hamburgerrel sem, ismereteink szerint a rómaiak készítették el az időszámításunk előtti 1. században az első olyan ételt, amely az általunk ismert hamburger őse lehet. Darált húst kevertek össze paprikával, fenyőmaggal és borral – így nézett ki egy római kori húspogácsa.

Később a rómaiktól függetlenül is megjelentek hasonló ételek, a 13. század mongol lovasai – a tatárjárás nem magyar résztvevőiként… – előszeretettel tároltak nyers húst a nyergük alatt. Lovaglás közben a hús megpuhult, ráadásul olyannyira, hogy nyersen is fogyaszthatóvá vált.

Évszázadokkal később, egy 1747-ben megjelent angol szakácskönyv megemlékezett a „Hamburg” kolbász receptjéről, amely egy darált és füstölt marhakolbász volt faggyúval, szerecsendióval és fokhagymával készítve. Bő 50 évvel később, 1802-ben Oxford Dictionary lexikonban már definiálják a „Hamburg” steaket, mint egy darált marhahúsból készült ételt gyakran füstölve, vöröshagymával és kenyérmorzsával kemény állagúra formázva. Gyorskajának nem volt nevezhető, akkoriban kifejezetten drága, minőségi, „gourmet” fogásnak számított.

Na de hogy jön ide Hamburg városa?

Hamburg Németország második legnagyobb városa, jelentős kikötő az Elba folyó mentén az ország északi részén. Manapság múzeumaival, piacaival és jellegzetes építészetével kedvelt célpontja a turistáknak. A késő 18. században azonban a kivándorlás jellemezte, a német emigránsok innen indultak el a Hamburg-America hajózási társaság hajóival az Újvilágba. Utazóládáikban a „Hamburg” steak receptúrájával.

Siker az Újvilágban – az amerikai burger

A 1800-as években számos étterem étlapján megjelent a „Hamburg” steak – még óvilági formájában, igényes és drága ételként aposztrofálva. 1900-ban a Connecticut állambeli New Heaven városában megjelent az első modern hamburger: darált marhahúspogácsa két szelet kenyér között. Igazán híressé az 1904-es St. Louis-ban rendezett világkiállítás alatt vált, az első kimondottan hamburgereket árusító étteremlánc pedig 1921-ben kezdte meg működését. A második világháború után újra népszerűvé vált a hamburger Nyugat-Európában, majd a rendszerváltás környékén Magyarországon is.

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hamburger, grill, nyár

Hamburger, grill, nyár

Sára tanácsai Hamburger nap alkalmából.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!