Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi a különbség a mozzarella és a burrata között?

2022. September 13.

A friss mozzarella és a burrata olasz lágy sajtok. Krémesek, fehérek és elképesztő finomak, viszont egyáltalán nem ugyanaz a kettő!

A mozzarella bivaly- vagy tehéntejből készül, ruganyos, de mégis szilárd, szeletelés után is megőrzi alakját. A burrata olyan mozzarella, amelyből egy vékony falú tasakot képeznek, amit legtöbbször egy lágy sajtféleséggel (stracciatellával) töltenek meg. Nem, nem a fagyival, hanem friss sajttal! Sokkal puhább, mint a mozzarella, a belseje pedig kenhető.

Tipp: A sztracsatella fagyi, leves és sajt is lehet

Pontosan mi a friss mozzarella?

Egy olyan dél-olasz eredetű sajtféle, ami vagy a tehén vagy ritkábban a bivaly tejéből készül, utóbbi a bivalymozzarella. Sok sajttal ellentétben nem érlelik, hanem elkészítése után rögtön fogyasztható. Szinte minden üzletben kapható különböző formában és méretben, füstölt fajtája is létezik.

Nedvességtartalma magas, minél frissebb, annál finomabb. Készíthetünk belőle salátákat, kerülhet pizzára, szendvicsekre is.

Fotó: 123RF

A burrata pedig…

A szó jelentése vajas, ami el is árulja jellegét. Puglia tartományból származik, első pillantásra összetéveszthető a mozzarellával, hiszen a külseje az is, a különbség belül található, mert tulajdonképpen egy sajttal töltött sajtról beszélhetünk. Inkább olasz termékeket forgalmazó üzletekben lehet beszerezni vagy sajtboltokban. Szintén frissen a legfinomabb. Jó feltét lehet egy salátára, de ehetjük kenyérfélére kenve is.

Fotó: 123RF

Forrás: the kitchn

Kapcsolódik:

A legjobb pizza nyomában

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

19 recept az olasz konyhából

19 recept az olasz konyhából

Tészták, pizzák, húsgolyók. Itt nincs szénhidrátmentesség.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!