Mi a különbség a hollandi és a berni mártás között?
2023. January 5.Ha jobban belegondolunk, még a hétköznapi étkezéseink során is rengeteg különböző mártást fogyasztunk, hiszen az egyszerű ketchup és majonéz is annak számít. Az igazi fanatikusok viszont csak a komplikáltabb fajtákat tartják valódi mártásnak, ilyen az 5 alapmártás, ezeket két alcsoportba sorolhatjuk. A sötét tónusú mártások közé tartozik a barnamártás (spanyol) és a paradicsommártás, fehér mártás a besamel, a velouté és a hollandi. A berni pedig a hollandi egy variációja, amelyet Jules Colette talált ki Párizsban az 1830-as években. A mártás elnevezése a francia Béarn tartomány nevéből ered, tehát nem a svájci Bernről kapta nevét.
Tipp: Mutatjuk az 5 alapmártás receptjét, bátran állj neki otthon az elkészítésüknek!
Amíg a hollandi mártás tojássárgája vajjal és savval, addig a berni alapja ugyanez salottahagymával és tárkonnyal megbolondítva. A fő különbség, hogy a berni szósz savas komponense a fehérborecet, a hollandié viszont a citromlé. Mindkettő egyaránt krémes és halványsárga színű. Hollandi szósz gyakran kerül Eggs Benedict vagy gőzölt spárga mellé, és különösen finom párolt hallal. A berni szószt pedig gyakran tálaljuk grillezett húsokhoz és halakhoz.
Forrás: mashed
Ez is érdekelhet: