Gyakori tévhitek a sóval kapcsolatban
A Business Insideren érdekesnek találtuk azt a videót, amelyben Andy Bellatti, Las Vegas-i táplálkozási tanácsadó a sókkal kapcsolatos gyakori tévhitekről számol be.
A legelső ilyen tévhit, hogy az emberek azt hiszik, a tengeri só és a rózsaszín himalájai só valahogyan egészségesebbek, mint az asztali só. Állítása szerint ez azonban egyáltalán nem igaz.
“Rengeteg olyan étel van, amelyeket nem érzünk sósnak, mégis tele vannak nátriummal (pékáruk, muffinok). Egy átlagos, boltban vásárolt muffinban annyi nátrium van, mint kb. 10 csirkefalatban. Ezt az emberek többnyire nem veszik észre. Ez azért van, mert a só a készítés során adódik hozzá, amikor fogyasztjuk, akkor meg már van benne cukor, olaj és zsír – ezek elfedik a sót.
A másik oldalon, az emberekben még mindig él az a tévhit, hogy a sózott mogyorónak és sózott napraforgómagnak magas a nátriumtartalma – valójában nem. Ennek oka, hogy a só a magok felszínén van, ettől érzik az ízlelőbimbók nagyon sósnak. Egy adag sós mogyoróban annyi nátrium van, mint egy bögre tejben, vagy egy szelet kenyérben.” – mondta a szakértő.