Meddig jó a tej? És hogyan növelhetjük a szavatossági időt?
2021. September 24.Az élelmiszerek csomagolásán szereplő szavatossági időkről mindenkinek megvan a maga privát véleménye. Szigorúan betartandó szabály? Vagy inkább csak javaslat? A tej is egy ilyen megosztó élelmiszer, főleg a hűtés nélkül is sokáig elálló UHT fajta. Sőt! Az is befolyásolja a kérdést, hogy pontosan milyen tejünk van. A csökkentett zsírtartalmú és laktózmentes fajták ugyanis alapvetően tovább elállnak, mint a zsírosabbak.
Rendben, de idáig bontatlan dobozokról beszéltünk. Azonban mi a helyzet akkor, ha már kinyitottuk a csomagolást? Az ESL tejek felbontás után maximum két órát tölthetnek hűtés nélkül, ezután jó eséllyel megromolhatnak. A hűtőben sokan az ajtón tárolják a tejet, elvégre praktikus, hiszen kéznél, könnyen hozzáférhető helyen van itt, és a hűtő ajtaján a keskeny polcot pont erre találták ki. Viszont mivel minden egyes ajtónyitáskor meleg levegővel érintkezik a tej, hamarabb meg is fog romlani, mintha a hűtőnk mélyén tartanánk. Szerencsére a megromlott tejnek elég jellegzetes szaga van, így egyszerűen megállapíthatjuk, mikor jött el az a pillanat, amikor jobban járunk, ha inkább veszni hagyjuk a maradékot a dobozban.
Hogyan állhat el tovább a tej? Van pár érdekes trükk, aminek a segítségével nyerhetünk pár napot. Az elsőre valószínűleg nem jönnénk rá magunktól, pedig nem bonyolult: csak sózzuk meg. Ha rögtön felbontás után teszünk a tejbe egy csipet egyszerű asztali sót, majd felrázzuk, pár nappal tovább eláll majd. A második a jól bevált módszer fagyasztás. A fagyasztott tej hónapokkal később is fogyasztható lesz, de csak az első hónapban marad kifogástalan a minősége, idővel kezd szétválni és szemcsésedni. A kevésbé zsíros tejeket jobb fagyasztani, mert így kevesebb esélyünk lesz a kicsapódásra.
Forrás: Reader’s Digest