Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Egy hétre elhagytam a tejtermékeket

A Popsugar egyik munkatársa saját magán végezte el ezt a tesztet. Spoiler: teljesen megbánta.
2018. August 28.

Megan Dubois egy fiatal, tejivó lány. Igaz, többször tapasztalt már puffadást és kellemetlen érzést, miután tejterméket fogyasztott. Ennek ellenére szereti a tejet és rendszeresen fogyaszt is ilyen termékeket. Most kipróbálta, milyen egy hét tej nélkül, tapasztalatait pedig a Popsugar oldalán írta meg.

A kezdetek

„Az elején ideges voltam, izgultam” – kezdi a beszámolóját. Mivel nem feketén issza a kávét, így probléma volt, hogy mit önt bele tej helyett. Rendszeresen süt, de hirtelen nem tudta, mivel érdemes helyettesíteni a tejet a megszokott, jól bevált receptjeiben. A legfontosabb pedig: hogyan magyarázza ki, hogy ezen a kedden nem vesz részt a hagyományos root-beer-float desszertezésen az apukájával? (A root beer egy üdítőital, amelyet vaníliafagyira öntenek. Ez a root-beer-float.)

Idővel viszont elmúlt ez a kezdeti izgalom, és minden ment a megszokott úton – tej nélkül. Egyik barátja egy remek növényi alapú tejszínt ajánlott neki, amely tejbe, teába és sütikbe is passzol. Ez a termék többféle ízesítésben is kapható, így változatosabb lett a reggeli kávézás. „Annak ellenére, hogy cukrozatlan, olyan finom ízt kölcsönzött a kávémnak, hogy még cukrot sem kellett bele tennem. Win-win helyzet!”

Ami a sütést illeti, a tejet és a vajat elhagyva kipróbálta a növényi olajat tett zsiradékként a sütikbe. Elsőre nem lettek olyan jók, de remek kísérletezés volt olyan alapanyagokkal, amelyeket eddig még nem ismert.

A hét közepén

„Észrevettem, hogy néhány dolog egyre könnyebben ment; tulajdonképpen élveztem az új ízű kávémat, és már nem borultam ki, ha valaki sajttal kínált. Sőt, feltűnt, hogy kevesebbszer tapasztalok puffadást is. Egyre könnyebben húzom fel a cipzárt a nadrágomon.”

Viszont az arca bizonyos területein pattanások ütötték fel a fejüket. Persze, ez nem feltétlenül a tejmegvonás miatt lehet, de csak azt az egy dolgot változtatta meg az utóbbi időben az életmódját illetően. „Persze nem tetszett, hogy pattanásosodok, de ez mások is előfordult, úgyhogy ez nem volt egy olyan ok, amiért abbahagynám a folyamatot.”

A hét vége fele

„Közeledett az apák napja, és az apukám nagyon szeretett volna egy tortát. Mivel a családban én vagyok a cukrász, így ez a feladat rám hárult. A legtöbb torta tartalmaz tejterméket, így két választásom volt: vagy tejmentes tortát készítek, és reménykedek, hogy ez apukámnak nem tűnik fel; vagy hagyományosat, de akkor abból nem eszek.” Megan az utóbbi mellett döntött, hiszen az apja az ő hőse, és megérdemli a legfinomabb tortát, amelyet sütni tud.

„Akármennyire is fel akartam adni, és enni egy szeletet az elkészült tortából, erős maradtam az utolsó két napra is.”

Folytatni fogom a tejtermék-mentes életmódot?

„Hogy őszinte legyek veletek: nem. Túlságosan szeretem a sajtot és a tortát, ahhoz, hogy tejmentesen étkezzek.”  A hét során remek tejalternatívákat talált a kávéjába, és a sütéshez, és reméli, ezekkel enyhül majd a puffadása. De sosem hagyna ki egy keddi root-beer-floatozást az apukájával. „Azok a pillanatok túl különlegesek ahhoz, hogy örökre felhagyjak velük.”

via: Popsugar

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A nővényi alapú tejitalok előnyei

A nővényi alapú tejitalok előnyei

Ezek mellett a hátrányaikat is felsoroljuk.
Tejmentes sütési hibák

Tejmentes sütési hibák

Ezekre mindenképp figyeljünk oda

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!