Meddig áll el a balzsamecet?
2022. December 9.Csorgathatjuk salátára, kínálhatjuk sajtokhoz, sült zöldségekhez. Remekül illik a gombához, sőt még édességekhez is szokták tenni a balzsamecetet, eperrel, málnával és csokival például különlegesen finom. Ugye, mennyire sokoldalú? Ha beruházunk egy jobb minőségű fajtába, és ügyelünk a megfelelő tárolásra, hosszú ideig megőrzi aromáját, frissességét.
Habár nem áll el örökké, de szerencsére nagyon sokáig élvezhető. Savassága önmagát tartósítja, ezért az idő múlásával – ahogy érik – egyre finomabb lesz. A 19. századi Olaszországban, annak is Emilia Romagna tartományában szokás volt, hogy az anyák lányuk születése alkalmából készítettek egy üveg balzsamecetet. Úgy tartották, hogy az ecet akkorra érik igazán finommá, amikor a lány eladósorba kerül.
Kapcsolódik: Így használd a balzsamecetet
Hogyan lehet megítélni, hogy milyen minőségű az a balzsamecet, amit lekapunk a boltban a polcról? Amelyiken szerepel az IGP védjegy, azt legalább 60 napon át, a DOP védjegyeseket pedig 12 éven keresztül érlelték. Áruk is ennek függvényében változik. A minőségi balzsameceteket is érdemes 3-5 éven belül felhasználni, tárolni pedig száraz, hűvös, közvetlen napfénytől védett helyen szükséges.
Forrás: marthastewart.com
Ezt már olvastad?