Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Meddig áll el a balzsamecet?

2022. December 9.

Csorgathatjuk salátára, kínálhatjuk sajtokhoz, sült zöldségekhez. Remekül illik a gombához, sőt még édességekhez is szokták tenni a balzsamecetet, eperrel, málnával és csokival például különlegesen finom. Ugye, mennyire sokoldalú? Ha beruházunk egy jobb minőségű fajtába, és ügyelünk a megfelelő tárolásra, hosszú ideig megőrzi aromáját, frissességét. 

Habár nem áll el örökké, de szerencsére nagyon sokáig élvezhető. Savassága önmagát tartósítja, ezért az idő múlásával – ahogy érik – egyre finomabb lesz. A 19. századi Olaszországban, annak is Emilia Romagna tartományában szokás volt, hogy az anyák lányuk születése alkalmából készítettek egy üveg balzsamecetet. Úgy tartották, hogy az ecet akkorra érik igazán finommá, amikor a lány eladósorba kerül. 

 

Kapcsolódik: Így használd a balzsamecetet

 

Hogyan lehet megítélni, hogy milyen minőségű az a balzsamecet, amit lekapunk a boltban a polcról? Amelyiken szerepel az IGP védjegy, azt legalább 60 napon át, a DOP védjegyeseket pedig 12 éven keresztül érlelték. Áruk is ennek függvényében változik. A minőségi balzsameceteket is érdemes 3-5 éven belül felhasználni, tárolni pedig száraz, hűvös, közvetlen napfénytől védett helyen szükséges. 

 

Forrás: marthastewart.com

 

Ezt már olvastad? 

Bíróságra mennek az olaszok a balzsamecet miatt

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!