Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Bíróságra mennek az olaszok a balzsamecet miatt

2022. August 25.

Időről időre komoly jogi csatározások tudnak kirobbanni bizonyos élelmiszerek elnevezése miatt akár komplett országok között is. Szerintünk sokan emlékeznek még arra, hogy Magyarország és Olaszország között is volt egy hasonló ügy a tokaji bor kapcsán. Viszonylag mostani hír, hogy Dánia elveszített egy pert, az ítélet szerint a dán sajtkészítők nem értékesíthetnek „feta” sajtot a továbbiakban. A legfrissebb ilyen csetepaté ismét Olaszország és (most) Szlovénia között bontakozott ki, a vitatott termék pedig a balzsamecet.

A The Guardian híre szerint Szlovéniában azt tervezik, hogy balzsamecet néven fognak értékesíteni minden olyan borecetet, amelyet musttal vagy más egyéb gyümölcslével kevertek. Erre kapták fel a fejüket az olaszok, akik szerint ezzel veszélybe kerül a földrajzi oltalom alatt álló modenai balzsamecetük jó híre.

 

Tipp: Ne hagyd ki a receptekből a balzsamecetet!

 

Az egyszerű szlovén balzsamecet és az olasz „Aceto balsamico di Modena” megnevezés első hallásra is elég eltérő, és laikusként azt hihetnénk, hogy bárki meg fogja tudni különböztetni a két terméket. Eleve az olasz ecetet kizárólag Modena és Reggio Emilia területén lehet előállítani, ami szintén egyértelművé kellene, hogy tegye a helyzetet, illetve az olaszok már elveszítettek egy nagyon hasonló pert 2019-ben Németországgal szemben.

Tény, hogy az olaszok szeretnek az élelmiszerek és italok miatt pereskedni. Nemcsak Magyarországgal kerültek szembe a múltban – és veszítettek –, hanem a horvátok prošek nevű desszertborával szemben is találtak kivetnivalót. Szerintük a szó túlságosan hasonlít a prosecco kifejezésre, ami náluk száraz habzóbort takar, azaz egyáltalán nem egy édes mazsolabor, két nagyon is eltérő italról volt ott is szó. Ebben az esetben még nem született döntés a bíróságon, ahogy a balzsamecet kapcsán se, így csak várhatjuk az eredményt.

 

Kapcsolódik: 

Ízleld meg Szlovéniát!

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tuti olasz tippek étkezéshez, főzéshez

Tuti olasz tippek étkezéshez, főzéshez

A kevesebb több elvet érdemes szem előtt tartani
A kávécserjétől a kávés csészédig: mi az olasz kávé titka?

A kávécserjétől a kávés csészédig: mi az olasz kávé titka?

Ezen a héten is játssz az olasz MOKADOR kávémárka ajándékáért!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!