Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ízleld meg Szlovéniát!

2019. február 24.

Hamarosan elérkezik a várva várt tavasz, a jó idővel együtt pedig sokaknak jön meg a kedve rövidebb utazásokhoz, hétvégi miniszabadságokhoz. Szlovénia szuper úti cél, ha arrafelé vennétek az irányt, szenteljetek időt a gasztronómiának is, érdemes. Mi ősszel jártunk Ljubljanában és környékén, ahol aztán alaposan végigkóstoltuk a felhozatalt. Mutatjuk a kedvenceinket.

Fotó: Ízes Élet

Az alábbiakban tradicionális szlovén ételekről lesz szó, de összességében elmondható, hogy igencsak színes az ország gasztronómiai palettája. Az étlapok kínálatán végignézve jól kivehetők a szomszédos országok hatásai, éppen ezért egyaránt népszerűek a mediterrán ízek – tészták, halas ételek –, német, osztrák mintára sok helyen láttunk rétest, fánkot, kolbászt és savanyú káposztát, no és persze a magyar hatásról se feledkezzünk meg: pörköltbe, gulyásba szintén számos étteremben bele lehet futni.

 

Kranjska klobasa – kranji kolbász

Fotó: 123RF

Szlovénia a kolbásszal kapcsolatban perre ment – és meg is nyerte –, Ausztria ezen a néven nem gyárthat hasonló hústerméket. Fűszeres, füstös aroma jellemzi, általában savanyú káposztával tálalják, illetve egy – másféle ételekhez is gyakran kínált – tradicionális körettel, hajdinából készült galuskával.

A kolbász-savanyú káposzta kombináció mellett a sült csülök szintén nagy kedvenc a szlovénok körében, a mi tálunkon is vegyesen szerepelt valamennyi előbb felsorolt finomság. Szlovén kolbász pedig még a sörkóstoló menühöz is járt.

Fotó: Ízes Élet

 

Potica – ünnepi kalács

Fotó: 123RF

Ünnepi sütemény édes kelt tésztából készítve, legtöbbször diós töltelékkel ízesítve. Receptje megegyezik a nálunk is ismert kalácséval, viszont a töltelék csak tekercselve kerülhet a tésztába, így alakul ki a jellegzetes csiga alak. Ahogy Magyarországon a kalácsot, úgy Szlovéniában a poticát fogyasztják húsvétkor a sonka és a tojás mellé.

 

Gibanica – réteges sütemény

Fotó: 123RF

Az egyik legismertebb szlovén specialitás a Prekmurjéból származó „százrétű” rétes. Nem kevesebb mint négyféle töltelék kerül a réteslapok közé: alulra mák, majd következő rétegként túró, ezt dió követi, a sort pedig alma zárja. Minden egyes töltelék közé kerülnek réteslapok, valamint tojásos tejföllel is átkenik valamennyi szintet. Pepecselős munka, az biztos, de megéri! Langyosan tálalják (általában megmelegítik felszolgálás előtt, mi is így kaptuk az étteremben).

A süti egyébként mindenhol majdnem teljesen egyforma, erre a legjobb bizonyíték az általunk kóstolt gibanica fotója. Mint két tojás, ugye?

Fotó: ÍZES ÉLET

 

Struklji – töltött tészta

Fotó: 123RF

Vékonyra nyújtott tészta kifőzve, általában túróval töltve. Zágrábból érkeztünk Ljubljanába, ez az étel a szomszédoknál szintén tradicionálisnak számít. A horvátok a szlovénokhoz hasonlóan készítik a strukljit kifőzve – bár nem tekerik fel –, de népszerű náluk a recept egy másik változata is. A kifőtt tésztát hőálló tálba rétegezik, majd tejszínes öntettel leöntve jól átsütik. Mutatjuk a Zágrábban kóstolt főtt és sült verziókat, utóbbi esetén egyébként a sötétre sült részek voltak a legfinomabbak.

Fotó: Ízes Élet

Fotó: Ízes Élet

 

Krémsnita – bledi krémes

Fotó: 123RF

Az itthon ismert krémes hasonmása, de azért mégis más a bledi tó partján elfogyasztani…

 

Végezetül a tradicionális ételek sorából nem hagyhatjuk ki a különböző sajtokat sem. Mi frissekből és érettekből egyaránt kóstoltunk. Kedvenc helyünkön zöldségkrémekkel kínálták, nagyon szerettük az élénk zöld, pirított tökmagból készült tökmagkrémet is.

Fotó: Ízes Élet

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Íme az utazást legjobban tűrő 4 szendvics

Íme az utazást legjobban tűrő 4 szendvics

Vagy épp a délutáni uzsonnához is jól jöhet
Bevásárlás külföldön

Bevásárlás külföldön

Mert egy nyaralás során a helyi termelői piac meglátogatása is kötelező!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!