Magyarország legjobb kenyereit és sétáló süteményét keresi a Magyar Pékszövetség
A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven idén tizenegyedik alkalommal meghirdette a Szent István napi Kenyérversenyt. Az első körben ötvenhat termék nevezett három kategóriában, a selejtezőn ötfős szakmai zsűri értékelte a termékeket. A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre, a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.
Fókuszban a minőség és az ötletesség
A megmérettetés elsődleges célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása. A sajtótájékoztatót Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, Ilonka Boldizsár a Pékek és Cukrászok Világszövetségének örökös tiszteletbeli tagja, a zsűri elnöke nyitotta meg. Az elnök úr beszédében kiemelte, már az első megmérettetésen ötvenhat ígéretes termékkel neveztek be az ország legjobb pékségei. A második körös nyilvános eseményen az öttagú szakmai zsűri két résztvevővel bővült, és az ítészek a rendezvényen huszonöt terméket kóstoltak végig két óra leforgása alatt.
Mottó: a gabona
A győztes termékekkel a nagyközönség augusztus 19–21. között találkozhat a Magyar Ízek Utcája rendezvényen, aminek az idei mottója a gabona. A látogatók betekintést nyernek a különböző búzafajták világába, izgalmas hazai lisztekkel találkozhatnak az itthon működő malmok kínálataiból.
Kapcsolódik: Látványos videón a kovász fejlődése
Kategóriák és nevezések
Három kategóriában lehetett versenyezni a Kenyérversenyre:
· Szent István napi kenyér
· Innovatív kenyér
· Sétáló sütemény (új versenyszám ebben az évben)
A Szent István napi Kenyér kategória verseny kenyerei:
· Gulyás Kenyér
· Pásztor Kenyér
· Mangalicazsíros kovászos Kenyér
· Szent Istváni Matyó Vekni
· Durum Kovászos Kenyér
· Ünnepi Cipócska
· Egyházi Kenyér
· Kerepes Szíve
· Szabolcsi Kovászos
Az Innovatív kategória verseny kenyerei:
· Római Carrot Kenyér
· Burgonyás-lenmagos Áldás
· Kukoricás-magvas Vekni
· Rusztikus Halászlé kísérő Kenyér
· Kendermagos alakor
· Ringló Cipó
· Erdei Munkás Kenyér
· Kriszti Levendulás Kenyere
· Batátás Kenyér
A Sétáló Sütemény versenytermékei:
· Zabos-szilvás Papucs
· Fahéjas Croffin
· Kelbimbós Forgó
· Körtés Fonat
· Túrós-barackos Szelet
· Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs
· Epres fonat)
A verseny első és legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai, természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri. A sajtó képviselői az esemény során megnézhetik, megkóstolhatják azt a repertoárt, amiből az idei év nyertes kenyere kerül kiválasztásra. Az első helyezést elért Szent István napi Kenyeret augusztus elején, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben mutatják be.
A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet – ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.
A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít. A Sétálós Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt, a kialakítás során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta közben is kényelmesen fogyasztható legyen.
A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek.
A zsűri tagjainak névsora és további információk: www.pekszovetseg.hu
Ezt már olvastad?