Laktózérzékeny vagy? Diétázol? Ezt az új terméket imádni fogod!
Diéta vagy ételérzékenység? Mindegy, mi az ok, amennyiben kizárnánk a laktózt, érdemes kipróbálni a magyar fejlesztésű tejhelyettesítő technológiával készült termékpalettát.
Dr. Németh Zoltán agrármérnök két fiával és kutatás-fejlesztői csapatával kísérletezett ki egy különleges tejhelyettesítő technológiát. Tojásfehérje-alapból mások mellett tejet, túrót, tejfölt és vajkrémet kiváltó fehérjeforrásokat készítenek, így biztosítva lehetőséget laktózérzékenyek, sportolóknak és fogyni vágyóknak a teljes értékű táplálkozásához. Szigetcsépi üzemükben évente közel 150 millió tojást dolgoznak fel. A két törőberendezés óránként összesen 66 ezer darabot választ el a héjától, hogy teljes, sárga vagy fehér tojáslé, illetve tojáspor készüljön belőle. A pasztőrözést az elérhető legkorszerűbb UHT berendezésben végzik, amely a feldolgozóüzem egyik büszkesége.
Miért fontos a fehérjebevitel?
A fehérjék elengedhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez. Az esszenciális aminosavak nem megfelelő bevitele komoly hiánybetegségekhez vezethet. A felnőttek és gyermekek számára a tojásfehérjét, a csecsemők részére az anyatejet tekintjük az ideális fehérjeforrásnak. Ugyanakkor nagyon jól hasznosulnak a húsokban, tejtermékekben lévő fehérjék is. Bajban vannak azonban azok, akik különböző okokból nem fogyaszthatnak tejtermékeket. Alternatívák napról napra jelennek meg, ugyanakkor ezek többnyire növényi alapúak, magas szénhidráttartalommal. Erre a problémára talált megoldást a Németh család, amikor kifejlesztették a jó minőségű állati fehérjéket tartalmazó, ToTu fantázianévre keresztelt termékcsaládjukat.
Magyar innováció és gyártás
„A ToTu 100%-ban magyar fejlesztés és 100%-os magyar tulajdonú a gyártó is. Teljesen egyedi termék, hiszen a rögös túró alternatívájaként a ToTu Rögös talán az egész világon egyedülálló, ráadásul a termékcsaládnál jó minőségű állati eredetű alapanyagból, a tojásfehérjéből indulunk ki” – mondta az idén 30 éves családi vállalkozás kutatás-fejlesztési igazgatója, dr. Németh Csaba, aki viccesen megjegyezte: nincs olyan ember az országban, aki ne evett volna már a termékeikből. Legfeljebb nem tud róla… A tojásporokat és leveket ugyanis cukrászatok, pékségek, tésztagyárak is előszeretettel használják fel.
Diétás tejhelyettesítő
A Némethék által kikísérletezett tojásfehérje termékcsalád kiváló helyettesítője a hagyományos tejtermékeknek: a tejnek, a túrónak, a tejfölnek és a vajkrémnek. Tojásfehérjéből készül, így laktózmentes, és a magas fehérjetartalomnak, illetve az alacsony szénhidrát- és zsírtartalomnak köszönhetően optimális mindenki számára. A tejre érzékenyeknek és a tejfehérje-allergiásoknak tökéletes helyettesítő, a sportolóknak ideális a fehérjebevitel növeléséhez, de még a paleo diétába is kiválóan beilleszthető.
„Folyamatosan fejlesztjük a portfóliót: pro- és prebiotikus, ízesített és funkcionális (például kollagénnel dúsított) ToTu termékekkel álltunk elő nemrégiben” – nyilatkozta dr. Németh Csaba, vezető fejlesztő, aki családjával együtt fontosnak tartja, hogy semmi se vesszen kárba, ezért a feldolgozás során keletkező melléktermékek – a tojáshéj és a takarmány tojáspor – hasznosításával elsősorban hobbiállatok részére kifejlesztett takarmány termékeket is készítenek.