Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Kiderült, mi kerül a magyarok asztalára karácsonykor a leggyakrabban - gondoltad volna?

2022. December 26.

Az ünnepek közeledtével több hírportál is feltette a kérdést Facebook oldalán, hogy kinél mi lesz a menü idén karácsonykor. Az ott megjelent kommentek, illetve az organikus felhasználói beszélgetések alapján az Ynsight Research netnográfiája levonta a konklúziókat. 

A legnépszerűbbnek a szárnyasból készült ételek bizonyultak, azok közül is a kacsa bizonyult a kedvencnek. A különböző variációkban elkészített kacsahús mellé a párolt lilakáposztát és a hagymás tört krumplit választották köretnek a netezők.

A halászlé örök klasszikus, nem csoda hát, hogy a második legtöbb említést kapta. Az elkészítés módját illetően ugyan megoszlanak a vélemények (néhányan képtelenek elfogadni, hogy a bajai az igazi – a szerk.), de ettől függetlenül a legtöbb karácsonyi menü elengedhetetlen részét képezi akkor is, ha mellé évről-évre új fogásokat találunk ki.

„Nálunk mindig nagyon mennek az újítások az egész családban, de a halászlé ilyen kötelező kaja.”

A harmadik dobogós helyezett sem fog senkit meglepni – a klasszikus karácsonyi menü elengedhetetlen része, a jól bevált töltött káposzta. A felhasználói beszélgetésekből kiderül, hogy már paleo és vega változatban is szokták készíteni.

„Kinyitom a szakácskönyvet találomra valahol és ha ott töltöttkáposzta van írva, akkor az, ha meg nem, akkor töltöttkáposzta.”

700 fölötti említést kaptak még a különböző töltelékkel készült bejglik, melyet a sütni szerető netezők maguk készítenek, a többiek pedig boltit vesznek, vagy étteremből rendelnek. A bejglivel kapcsolatban azonban egy nagyon fontos és jogos kérdés is felmerült:

„Az élet nagy talánya. Miért csak a karácsonyi időszakban eszünk bejglit? Emberek, a bejgli finom! Együnk máskor is!”

Népszerűek voltak még továbbá a különböző levesek és halételek is. Az újító kedvű netezők a hagyományos húsleves helyett tárkonyos vadragu levest, borlevest, káposztalevest, rament, vagy épp gesztenyelevest terveznek készíteni. A halételek közül pedig a rántott halak, a pisztráng és a lazac a legnépszerűbbek.

Mi legyen a karácsonyi főfogás?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!