Milyen bor illik a karácsonyi menühöz?
2022. December 23.Milyen bor kerüljön az ünnepi asztalra? Az nyilván attól is függ, milyen étellel dolgozunk.
A legtöbb karácsonyi menü elmaradhatatlan része a halászlé, amihez a kellemesen fűszeres, magas savtartalmú kadarka az egyik legtökéletesebb választás. A legjobban talán egy szekszárdi kadarkával járunk.
A rántott hal szintén hagyományos fogásnak számít. Könnyű, száraz fehérbor illik mellé, például egy sauvignon blanc.
Töltött káposzta nélkül nem is igazi ünnep talán a karácsony, ehhez a fogáshoz célszerű valami emésztést segítő, élénk, fűszeres fehéret választani, egy chardonnay minden tekintetben méltó partnere lehet a káposztának.
Az angolszász hagyományokat követve egyre gyakrabban kerül a magyar családok ünnepi asztalára a sült pulyka. Száraz vagy félszáraz fehérborok tökéletesen illenek hozzá, egy olaszrizlingben biztosan nem fogunk csalódni.
A hungarikumnak számító bejgli a karácsonyi ebéd vagy vacsora méltó befejezése, aminek édes desszert borok pazar kísérői lehetnek, mint egy késői szüretelésű hárslevelű, vagy akár egy aszú a tokaji borvidékről.
A mértékletes, felelősségteljes fogyasztásra persze ilyenkor is érdemes odafigyelni – még akkor is, ha aznap már senki nem ül autóba.