Mivel helyettesíthetjük a fehérbort a receptekben?
2022. December 21.Sok recept hozzávalói közt szerepel valamilyen fehérbor, leggyakrabban rizottók, levesek, pörköltek, halételek elkészítése közben lehet rá szükségünk. A legtöbb receptben a bort viszonylag hamar hozzáadjuk a készülő ételhez, így a főzés során alkoholtartalma elfő, és csak az íze marad meg. Ezt az ízt viszont más hozzávalók felhasználásával is el tudjuk érni, ha valamiért nem bort szeretnénk használni.
Ecet és citromlé
A bor jól helyettesíthető valami más savas hozzávalóval, ilyen az ecet vagy citromlé. Ecetből használhatunk világos színűt, mint a fehérbor, vagy almaecetet, de kerüljük a koncentráltabb fajtákat, hogy ne legyen túl savas az étel a végén. A sötétebb fajták (például a balzsamecet) elszínezhetik az ételünket.
Arra kell csak figyelnünk, hogy a bor sokkal kevésbé savas, mint az ecet vagy akár a citromlé, egyikből se használjunk az ajánlott bor mennyisége felénél többet.
Tipp: Mit? Miből? Pohár kisokos az ünnepi italokhoz
Egyéb alkoholos itallal
Először is használhatunk valami olyat, ami hasonló alkoholszintű, mint a bor, ilyen a vermut, a pezsgő és a habzóbor. Használhatunk rozét is, de akár vörösbort is, bár utóbbi szintén el tudja színezni az ételünket. Megpróbálkozhatunk valamilyen színtelen szeszes itallal, ilyen a pálinka, a gin és a vodka, de ezekből használjunk arányosan kevesebbet magasabb alkoholtartalmuk miatt.
Víz és alaplé
A víz talán a legegyszerűbb helyettesítő, de ezzel csak a folyadékmennyiséget tudjuk le. Ezért jobb az alaplé, mert pluszban ízt is kölcsönöz a készülő fogásunknak. Egyik sem ad viszont savasságot az ételnek, pótoljuk egy kevés ecettel vagy citromlével!
Forrás: marthastewart.com
Ezt már olvastad?