Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Milyen borok kerüljenek az ünnepi asztalra?

Itt az ideje, hogy ma feladjuk a kézzel írott karácsonyi lapokat, és nem árt minél előbb kiválasztani az ünnepi menüsorhoz illő borokat is! Természetesen mindenben segítünk!
2015. december 15.

A karácsony remek alkalom, hogy visszahozzuk azt a régi kedves és szép szokást, hogy képeslappal köszöntjük barátainkat, ismerőseinket. Nagyon jó érzés, amikor a postaláda kinyitásakor nem csak egy halom reklám kiadvány és számla hullik ki belőle, hanem valódi levél vagy képeslap. Ráadásul, ha kézzel készítjük el a lapunkat, akkor igazi, személyes ajándékot is küldünk.
Persze van néhány ötletünk a házi képeslap a elkészítéséhez is! Keressünk a varrós dobozban pár vidám gombot, és ragasszuk színes kartonokra, majd fekete vékony filccel alakítsuk őket díszekké! Rajzoljuk meg a filccel a díszek szárait. De vághatunk ki újságokból is képeket, de saját fotókból is készülhet montázs. Végül hagyományos, olcsó, natúr, nátronpapíros csomagolópapírból készítsünk borítékokat, majd karácsonyi hangulatú textilekből vágjunk ki rá formákat és ragasszuk fel őket a borítékra. De a címzésről és a bélyegről se feledkezzünk meg! 

Bor kisokos

szent janos napi borszentelesA legtöbb karácsonyi menü elmaradhatatlan része a halászlé. Amihez a kellemesen fűszeres, magas savtartalmú kadarka az egyik legtökéletesebb választás. A legjobban talán egy szekszárdi kadarkával járunk.
A rántott hal szintén hagyományos fogásnak számít. Könnyű, száraz fehérbor illik mellé, például egy sauvignon blanc.
Töltött káposzta nélkül nem is igazi a Szenteste, ehhez a fogáshoz célszerű valami emésztést segítő, élénk, fűszeres fehéret választani, egy chardonnay minden tekintetben méltó partnere lehet a káposztának.
Az angolszász hagyományokat követve egyre gyakrabban kerül a magyar családok ünnepi asztalára a sült pulyka. Száraz vagy félszáraz fehérborok tökéletesen illenek hozzá, egy olaszrizlingben biztosan nem fogunk csalódni.
A hungarikumnak számító bejgli a karácsonyi ebéd vagy vacsora méltó befejezése, aminek édes desszert borok pazar kísérői lehetnek, mint egy késői szüretelésű hárslevelű, vagy egy aszú a tokaji borvidékről. 

Lengyel karácsony

Karácsonyfát a lengyelek is állítanak, amit hagyományosan mogyoróval, almával, papír- vagy tojáshéjxmas_13 díszekkel ékesítettek. A lengyelek a karácsonyi böjt szellemében karácsony vigiliáján, azaz 24-én nem esznek húst. Az ünnepi vacsorát tehát az éjféli mise után fogyasztják csak el. A megterített asztal alá szalmát és szénát terítenek, ezzel emlékezve arra, hogy a kis Jézus jászolban született. Mindenképpen kell kerülnie az ünnepi asztalra kompótnak is, méghozzá 12 féle gyümölcsből, így emlékeznek Jézus 12 apostolára. Ráadásul egy karácsonyi babona szerint az ünnepi asztalnál páros számú embernek kell ülnie, mert ellenkező esetben valami szerencsétlenség következik be a családban. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egy jó pohár bor Herczeg Ágnessel

Egy jó pohár bor Herczeg Ágnessel

Iskolát nyitott és közben szinte mindig útra kész a böröndje. Londonban tanul a világ legjobbjaitól, szenvedélyesen mesél a borokról, majd egy pillanat alatt fúrógépet próbál szerezni, hogy minden a helyére kerüljön a megnyíló suliban. Az izeselet.hu-nak pedig segít eligazodni a borok között. Itthon és a világban egyaránt.
Csilingelő buborékok

Csilingelő buborékok

A magyar köznyelv körülbelül mindent pezsgőnek hív, ami szőlőborból készül és van benne buborék. A helyzet ennél kissé bonyolultabb, a megoldáshoz pedig a készítési technológián keresztül vezet az út.
Coq au vin, a vörösboros kakas

Coq au vin, a vörösboros kakas

A franciák ikonikus egytálétele, krémes krumplipürével. Az elkészülési idő pedig nagyban függ a kakas korától is, elegáns vendégváró, fejedelmi vacsora.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!