Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Hogyan tisztítsuk meg a műfenyőnket?

2022. December 20.

Egy szebb műfenyőért meglehetősen borsos árat elkérnek, így érdemes gondosan bánni vele, hogy sok karácsonyon keresztül pompázhasson a nappalinkban. Fontos megtisztítani akkor is, mielőtt elcsomagoljuk a következő évre, és akkor szintén, amikor elővesszük.

Egyszerű száraz tisztítás

Azoknál a műfenyőknél lehet praktikus, amelyek integrált égőkkel rendelkeznek, hiszen az ilyen típusú fát nem szeretnénk például folyó víznek kitenni. Akkor is ez a legegyszerűbb megoldás, ha nem különösebben lett koszos, poros a fa.

A legjobb, ha nem a nappali közepén állunk neki, hanem a pincében vagy garázsban, hogy ne legyen minden csupa por a házban. Ha ez nem megoldható, terítsünk le egy fóliát a padlóra.

Egy puha kefével vagy száraz mikroszálas törlőkendővel poroljuk le az egész fát, az ágakat egyesével, a belső oldaltól kifelé haladva. Morzsaporszívót is használhatunk, csak vigyázzunk az égőkre!

Tipp: Tudod, honnan ered a karácsonyfa-állítás szokása?

Sóval

Ha a műfenyőnk nem integrált égős, plusz szét is van szedve, kipróbálhatjuk az alábbi módszert.

Ragadjunk meg egy nagy és erős szemeteszsákot, és tegyünk bele két marék sót. Ezután mehetnek a zsákba a szétszedett fa alkotóelemei is, majd fogjuk össze a szemeteszsák száját, és alaposan rázzuk össze. A só szemcséssége hatékonyan ledörzsöli a port és a koszt a fa ágairól. Ezeket, amint megvagyunk, egyesével vegyük ki, és a felesleges sót rázzuk bele a zsákba. A fát szereljük össze, végül morzsaporszívóval menjünk át rajta még egyszer.

Fújjuk le

Ha elég koszos a fa, vagy valaki allergiás a családban, érdemes segítségül hívni a tisztítószereket. Egy szórófejes üvegben keverjünk össze pár csepp mosogatószert meleg vízzel, fújjuk be vele a fát, majd töröljük át egy tiszta mikroszálas kendővel. Integrált izzós fáknál ezt a módszert ne alkalmazzuk!

Zuhanyozzuk le

Először is le kell fújni úgy, ahogy feljebb írtuk, csak a végén zuhanyozzuk is le a darabokat tiszta vízzel. Hagyjuk teljesen megszáradni a fát mielőtt elkezdenénk feldíszíteni.

Forrás: lifehacker

Ezt már olvastad?

Nem is hinnéd, de erre is jó: hófehér karácsonyfadíszek szódabikarbónából

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Készítsünk puzzle karácsonyfadíszt!

Készítsünk puzzle karácsonyfadíszt!

Ha szeretsz kirakósozni és van olyan dobozod, amelynek nincs meg minden darabja – akkor itt egy remek ötlet, hogy a hiányos puzzle-t újrahasznosítsd!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!