Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Üdítőital készül a karácsonyfákból. Igen, jól olvastad, ez nem elírás!

2021. February 1.

Karácsonyfa újrahasznosítás felsőfokon! Újfajta felhasználását találták ki Észtországban a kidobott karácsonyfáknak. Az ünnepi szezon elmúltával rengeteg fenyő kerül az utcára a balti államban is. Egy részük viszont a Saaremaa szigetén fekvő családi cég udvarára kerül, ahol az üdítőital-gyártó fenyő ízesítésű tonikot készít a fenyők ágaiból. A tűleveleket ledarálják, kardamommal és citromhéjjal ízesítik. A végeredmény egy különleges, édes-keserű ízű ital, némi karácsonyi hangulatú aromával, írja az Euronews.com

 

A fenyő ízű tonik ásványokban és vitaminokban gazdag

„A fenyőt jól ismerik itt az északi országokban. Évszázadok óta használjuk, ásványokban és vitaminokban gazdag, magas a C- és D-vitamin tartalma. És persze ezekben az időkben, amikor az emberek a járvánnyal küzdenek, erre egyre nagyobb az igény” – mondta az üzem vezetője, Tamro Virki.

A cég először három évvel ezelőtt készített tonikot, a település városházája előtt felállított karácsonyfából. Utána Észtország más városából is hoztak fát. Most már ott tartanak, hogy a finn főváros, Helsinki és a lett üdülőfalu, Jurmala hivatalos fenyőfája is hozzájuk kerül.

 

Egy fenyőfából tízezer liter üdítő készülhet

Európa otthonait szépítő mintegy 50 millió karácsonyfának csak kis része kerülhet ezekbe az üvegekbe, ugyanis a kisebb, szobai fenyőfák túlságosan kiszáradnak ahhoz, hogy üdítőt lehessen készíteni belőlük. Az északi városok főtereit díszítő nagy méretű fenyőfák viszont megtartják eredeti nedvességüket. Egy fenyőfából mintegy tízezer liter üdítő készülhet.

 

Forrás: Drive Me Baby 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!