
Nem is hinnéd, de erre is jó: hófehér karácsonyfadíszek szódabikarbónából
2018. december 19.Könnyen formázható, csodás karácsonyfadíszeket készíthettek az otthon fellelhető legegyszerűbb alapanyagokból is. A szódabikarbóna tisztító hatásáról már sokszor írtunk, most viszont a belőle készíthető karácsonyfadíszekhez mutatunk egy szuper receptet.
A recept a mindenki által ismert só-liszt gyurmához hasonlít, ezek a díszek azonban szép hófehérek lesznek, illetve könnyebb formázni, mint az előbbi masszát. Gyerekekkel is készíthetitek, a legegyszerűbb kinyújtani, akár egy tésztát, majd tetszőleges süteménykiszúrókkal kiszaggatni.
Hozzávalók (egy nagy tepsi közepes méretű díszhez):
1 csésze (2,5 dl) szódabikarbóna
fél csésze kukoricakeményítő + a gyúráshoz
fél csésze víz
A hozzávalókat egy lábasba öntjük, felforraljuk, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrűn krémesre főzzük. Tányérra tesszük a masszát, benedvesített konyharuhával letakarjuk, és megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.
Kukoricakeményítővel szórt deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, tetszőleges szaggatókkal kiszaggatjuk, végül hurkapálcával kilyukasztjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük a díszeket, és kb. 50-60 fokos sütőben addig szárítjuk, amíg megkeményednek. Hűlés után festhetők is a díszek.