Ki szoktad önteni a rizs főzővizét? Ezért ne tedd!
2020. August 7.Azt már tudjuk, hogy a tészta főzővize számos praktikus dologra jó, például száraz hüvelyesek áztatására, szószok, mártások sűrítésére, sőt virágöntözésre is. De mi a helyzet a rizzsel? Biztosak vagyunk benne, hogy 10-ből legalább 9-en kiöntik a tejszerű főzővizet. Pedig felesleges a lefolyóban végeznie, ugyanis még hasznát vehetjük. És hogy hol? Hihetetlen vagy sem, de a szépségápolás területén.
Ázsiában már régóta közismert tény, hogy a rizs főzővize gazdag antioxidánsokban, például ferulsavban, illetve B- és E-vitaminban, ezért bár furcsa, de ahogy az ázsiai népek, úgy mi is bevethetjük hajmosáshoz. Táplálja a hajat és a fejbőrt, fényessé, dússá, csillogóvá varázsolja a hajkoronánkat. Sőt egyesek esküsznek rá, hogy hozzájárulhat az őszülés késleltetéséhez is.
Tartalmaz egy allantoin nevű gyulladáscsökkentő anyagot, ezért bőrünknek is jót tesz. Alkalmas bőrtisztításra, ehhez csak öntsünk belőle keveset egy vattakorongra, és kenjük át vele a bőrünket. A B-vitamin segíti az új bőrsejtek kifejlődését, és összehúzza a pórusainkat. Az apróbb ráncok idővel el fognak tűnni, bőrünk pedig kisimul. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén bőrirritációk és pattanások kezelésére is kiváló, valamint hűsíti és gyógyítja a napon leégett bőrt.
Forrás: Tips and Tricks