Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Vadrizs, barna rizs, quinoa – melyik a legjobb választás?

2019. november 29.

Szögezzük le: mindhárom gabona, illetve álgabona egészségtudatos választás, csak jót tehetünk magunkkal, ha rendszeresen fogyasztjuk. Ráadásul valamennyi gluténmentes, ezért azok is bátran beépíthetik az étrendjükbe, akik gluténmentes életmódot folytatnak. De vajon melyik a legjobb választás?

Vadrizs és barna rizs

Ha közel azonos kalóriabevitel mellett körülbelül kétszer annyi fehérjét szeretnénk a szervezetünkbe juttatni, akkor a vadrizs a jobb választás. Ráadásul a 9 létfontosságú aminosavat is tartalmazza, ezek pedig elengedhetetlenek az anyagcserénk szabályozásához, az izomzatunk megerősítéséhez, valamint az immunrendszerünk megfelelő működéséhez. Sőt, jegyezzük meg, hogy még a hangulatunkra is jótékony hatással vannak.

Mindkét rizsfajta nagyszerű forrása a rostoknak, az antioxidánsoknak és olyan tápanyagoknak, mint a mangán, a magnézium és a foszfor. A barna rizsben több a B-vitamin, így jó választás húsmentes étrend esetén. Bátran váltogassuk a két rizst a menünkben! Cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén a vadrizs és a barna rizs egyaránt pozitívan befolyásolhatja a vércukorszintet.

Vadrizs és quinoa

A vadrizshez hasonlóan a quinoa is tartalmazza a 9 létfontosságú aminosavat. Tele van fehérjével, rostokkal és olyan ásványi anyagokkal, mint a vas és a cink. Okkal tartják szuperélelmiszernek, az egyik legfelkapottabb álgabona. Tápanyagtartalmuk közel azonos, mindkettő fogyasztása egyforma mértékben javasolt.

Barna rizs és quinoa

Bár mindkettő egészséges választás, az összehasonlítás győztese mégis a quinoa lesz, hála az előbb felsorolt pozitív hatásoknak. Természetesen a barna rizs sem elhanyagolható, ha a gyorsabban felszívódó fehér rizzsel állítjuk párhuzamba.

Forrás: RD

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Honnan lehet tudni, hogy megromlott-e a rizs?

Honnan lehet tudni, hogy megromlott-e a rizs?

"Persze sok dologtól függ, de így is segítség lesz, ígérem!"

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?