Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Kamrába velük! Ebből a 10 hosszú ideig elálló alapanyagból érdemes bespájzolni

2020. August 25.

Nincs is bosszantóbb, mint amikor a kamránkban kutatva egy régen lejárt alapanyagra bukkanunk. A rendszeres ellenőrzést ezekkel az élelmiszerekkel sem ússzuk meg, viszont jó hír, hogy nem kell folyamatosan csekkolni a lejárati dátumokat. Ha szembejön velünk egy kihagyhatatlan akció, spájzoljunk be belőlük bátran – persze az észszerűség határain belül –, hiszen jó ideig elállnak. Felsorolásunkban a közismerten sokáig eltartható élelmiszerek mellett olyan alapanyagok is helyet kaptak, amelyekről nem gondolnánk első blikkre, hogy hosszú évekig megőrzik a szavatosságukat. 

 

1. Kukoricakeményítő 

Mennyi ideig áll el? 

Gyakorlatilag „örökké”. 

Hogyan tároljuk? 

Eredeti csomagolásában vagy tökéletesen záródó fémdobozban. Helyezzük száraz, sötét, hűvös helyre. A nedvesség a veszte, erre ügyeljünk! 

 

2. Étcsoki 

Mennyi ideig áll el? 

2 évig. 

Hogyan tároljuk? 

Eredeti csomagolásában (vagy ha megbontottuk, gondosan, légmentesen lefóliázva), szobahőmérsékleten. A különböző csokoládéfajták közül az étcsoki áll el legtovább, a tejcsokit vagy a fehér csokit fogyasszuk el egy éven belül.

 

3. Aszalt gyümölcs

Mennyi ideig áll el?

1 évig vagy tovább. 

Hogyan tároljuk? 

Zárt csomagolásban vagy jól zárható dobozban. Ha lefagyasztjuk, 6 hónappal meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát. 

 

4. Száraztészta 

Mennyi ideig áll el?

Legfeljebb 3 évig. 

Hogyan tároljuk? 

Légmentesen lezárva. Ha műanyag zacskós kiszerelésű tésztát vásároltunk, az alkalmas tárolásra is, ám a megbontott és/vagy papírdobozos tésztát jobb áttenni légmentesen zárható dobozba. 

 

5. Instant kávé 

Mennyi ideig áll el? 

Legfeljebb 25 évig. 

Hogyan tároljuk? 

Légmentesen zárható dobozban a kamrában. De ha a 25 évet kevésnek érezzük, jó hír, hogy a fagyasztóban tárolva megnő a szavatossága. Egy a lényeg: ne érje nedvesség! 

 

6. Likőr 

Mennyi ideig áll el? 

Gyakorlatilag „örökké”. 

Hogyan tároljuk? 

Természetesen bontatlanul tegyük el, szobahőmérsékleten tároljuk. Egyes likőrök, mint például az ír krémlikőr lefagyasztható. De csak felbontásig! 

 

7. Tejpor 

Mennyi ideig áll el? 

Legfeljebb 20 évig. 

Hogyan tároljuk? 

Száraz, hűvös, sötét helyen, légmentesen záródó csomagolásban. Nedvesség nem érheti. 

 

8. Szójaszósz 

Mennyi ideig áll el? 

Gyakorlatilag „örökké”. 

Hogyan tároljuk? 

Tegyük hozzá: bontatlanul áll el „örökké”. Ha megbontottuk, 2-3 évig még biztosan jó lesz, köszönhetően a benne található magas sókoncentrátumnak. 

 

9. Cukor

Mennyi ideig áll el?

Gyakorlatilag „örökké”. 

Hogyan tároljuk? 

Légmentesen záródó dobozban, száraz, hűvös és sötét helyen. 

 

10. Savanyított zöldség 

Mennyi ideig áll el? 

Bontatlanul 4 évig, felbontva, hűtőben tárolva kb. 1 évig. 

Hogyan tároljuk? 

Amíg nem bontottuk fel, tökéletes helye lesz a kamránk egyik polcán. 

 

Forrás: Reader’s Digest 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!