Kamrába velük! Ebből a 10 hosszú ideig elálló alapanyagból érdemes bespájzolni
2020. August 25.Nincs is bosszantóbb, mint amikor a kamránkban kutatva egy régen lejárt alapanyagra bukkanunk. A rendszeres ellenőrzést ezekkel az élelmiszerekkel sem ússzuk meg, viszont jó hír, hogy nem kell folyamatosan csekkolni a lejárati dátumokat. Ha szembejön velünk egy kihagyhatatlan akció, spájzoljunk be belőlük bátran – persze az észszerűség határain belül –, hiszen jó ideig elállnak. Felsorolásunkban a közismerten sokáig eltartható élelmiszerek mellett olyan alapanyagok is helyet kaptak, amelyekről nem gondolnánk első blikkre, hogy hosszú évekig megőrzik a szavatosságukat.
1. Kukoricakeményítő
Mennyi ideig áll el?
Gyakorlatilag „örökké”.
Hogyan tároljuk?
Eredeti csomagolásában vagy tökéletesen záródó fémdobozban. Helyezzük száraz, sötét, hűvös helyre. A nedvesség a veszte, erre ügyeljünk!
2. Étcsoki
Mennyi ideig áll el?
2 évig.
Hogyan tároljuk?
Eredeti csomagolásában (vagy ha megbontottuk, gondosan, légmentesen lefóliázva), szobahőmérsékleten. A különböző csokoládéfajták közül az étcsoki áll el legtovább, a tejcsokit vagy a fehér csokit fogyasszuk el egy éven belül.
3. Aszalt gyümölcs
Mennyi ideig áll el?
1 évig vagy tovább.
Hogyan tároljuk?
Zárt csomagolásban vagy jól zárható dobozban. Ha lefagyasztjuk, 6 hónappal meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát.
4. Száraztészta
Mennyi ideig áll el?
Legfeljebb 3 évig.
Hogyan tároljuk?
Légmentesen lezárva. Ha műanyag zacskós kiszerelésű tésztát vásároltunk, az alkalmas tárolásra is, ám a megbontott és/vagy papírdobozos tésztát jobb áttenni légmentesen zárható dobozba.
5. Instant kávé
Mennyi ideig áll el?
Legfeljebb 25 évig.
Hogyan tároljuk?
Légmentesen zárható dobozban a kamrában. De ha a 25 évet kevésnek érezzük, jó hír, hogy a fagyasztóban tárolva megnő a szavatossága. Egy a lényeg: ne érje nedvesség!
6. Likőr
Mennyi ideig áll el?
Gyakorlatilag „örökké”.
Hogyan tároljuk?
Természetesen bontatlanul tegyük el, szobahőmérsékleten tároljuk. Egyes likőrök, mint például az ír krémlikőr lefagyasztható. De csak felbontásig!
7. Tejpor
Mennyi ideig áll el?
Legfeljebb 20 évig.
Hogyan tároljuk?
Száraz, hűvös, sötét helyen, légmentesen záródó csomagolásban. Nedvesség nem érheti.
8. Szójaszósz
Mennyi ideig áll el?
Gyakorlatilag „örökké”.
Hogyan tároljuk?
Tegyük hozzá: bontatlanul áll el „örökké”. Ha megbontottuk, 2-3 évig még biztosan jó lesz, köszönhetően a benne található magas sókoncentrátumnak.
9. Cukor
Mennyi ideig áll el?
Gyakorlatilag „örökké”.
Hogyan tároljuk?
Légmentesen záródó dobozban, száraz, hűvös és sötét helyen.
10. Savanyított zöldség
Mennyi ideig áll el?
Bontatlanul 4 évig, felbontva, hűtőben tárolva kb. 1 évig.
Hogyan tároljuk?
Amíg nem bontottuk fel, tökéletes helye lesz a kamránk egyik polcán.
Forrás: Reader’s Digest