Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Jól hangzik a mandolin-szeletelő neve, de hasznos eszköz is?

Érdemes belevágni vele a konyhai teendőkbe.
2022. January 16.

Mandula? Mandarin? Egyik sem – a mandolin szeletelőről van szó, ami egy húros hangszer neve is egyben. Ha gyakran készítesz friss zöldségből köretet, és magad szereted darabolni a növényeket, akkor bizony érdemes megismerkedned ezzel az eszközzel. A gyors darabolás garantált, a könyököd épp ezért nem fog kikészülni, mintha hagyományosan, ráérősen reszelgetnél vagy a késsel küzdenél. Ez a zöldségszeletelő az elfoglalt embereknek nyújt segítő kezet, mert az egészséget támogató friss növényekhez hamar hozzá tud juttatni.
Természetesen gyümölcsöket és sajtokat is apríthatunk általa, és saláta, sült krumpli vagy egyéb ételek szintén készülhetnek a bevonásával. A spirálvágótól és az egyéb vágó gépektől némileg eltér, ugyanis már a történelmi háttere is erős. Vélhetően a XVIII. század végén a híres kivégzőeszköz feltalálója, Joseph-Ignace Guillotin nevéhez fűződik e tárgy megalkotása is. A híres francia orvos ex-barátnőjét nevezték Mandy néven; tehát a történetnek a hangszerhez egyáltalán nincs köze. A spirálvágótól annyiban különbözik, hogy az vagy függőlegesen, vagy vízszintesen tartja a zöldséget, és egy tekerőkar is segítheti az aprítást. Plusz az alapanyagokat csavaros formára nyesi fel, ami a tésztát helyettesítő, alacsony kalóriás étrendekben jó szolgálatot tesz.

Ide vágó téma: Ezért érdemes beolajozni a sajtreszelőnket használat előtt

A mandolin pedig egy deszkaszerű tárgy, amire derékszögben illeszkedik egy másik felület. Egy éles, jó minőségű penge végzi a munkát, ami nagyobb szokott lenni, mint a spirálban rejlő. Ráadásul a mandolinból kijövő darabkák a késsel-kézzel vágott falatoknál vékonyabbak és gyorsabban is készülnek. Kockázni és szeletekre vágni is tud ez az eszköz – például remek chips alapanyag kikerülhet így. Itt neked kell húzogatni a zöldséget oda-vissza, ám az újabb modelleken már ujjvédő funkciókkal is ellátták a fogó részt. Fontos az is, hogy stabil lábakon álljon az eszköz, hogy az erőkifejtés miatt ne csúszkáljon az asztalon. Több funkcióra is képes a szeletelő, melyhez ezért kiegészítő elemek is járnak; de még a pengéje is cserélhető.
A műanyagból készült példányokat bátrabban tehetjük mosogatógépbe, de azt ne feledjük, hogy például a cékla színe megfoghatja az anyagukat. Ám az igazán tartós a tetőtől talpig rozsdamentes acél változat lesz. Ez nem törik olyan könnyen, viszont használat után lehetőleg azonnal, mindig alaposan ki kell pucolni, majd hagyjuk a levegőn megszáradni. Pici darabkák semmiképp se ragadjanak az alkotórészek közé. Ha nincs gépünk, akkor meleg víz alatt, kevés mosogatószerrel, óvatosan végezzük el a tisztítást. Akik nagyon gondosak, azok még meg is olajozzák a fémet, hogy tökéletesebben működhessen hosszabb távon is. Mosogatógépbe a vasat szintén betehetjük, ám óvatosan kell szétszedni, és a súlya miatt arra ügyeljünk, hogy nehogy megrongáljon valami más edényt odabent.
Három fő típusban gondolkodhatunk: a legegyszerűbb az egysíkú: ha egyforma vastagságú összetevőkre vágysz, akkor bőven elég is lesz. Ennél cifrább a két párhuzamos síkkal dolgozó, mellyel a papírvékonyságtól a pár ujjnyi vastagságig tudunk nyesni. A belső platformos már ennyi változatosságot nem tud, annak ellenére, hogy különböző vágó-felületeket tudunk belé helyezni. Sima szeletek mellett bordás falatokat is vagdoshatunk, egy pici v-alakú bemetszéssel. Ezt főleg a keményebb alapanyagok esetén ajánlják – ha répa, krumpli, édesburgonya vagy cukkini a menü. A gofri-vágás hasonló eredményt hoz, ám itt minden mozdulatnál el kell forgatnunk 90 fokkal az alapanyagot, hogy rácsos mintát adjon ki a szelet két oldala.
A fogpiszkáló-vékonyságú Julienne-vágás mártásokhoz, salátákhoz és hirtelensütéshez jön jól – a fentiek mellett paprika, padlizsán és uborka lehet jó alapanyag ehhez a művelethez. A gyufaszál-vágás ettől annyiban tér el, hogy még vékonyabb, illetve rövidebb darabkákat jelent. Répa és káposzta ideális így, ha egy jó amerikai káposztasalátára vágynánk. Mindenképp olvassuk el és tartsuk is be a használati utasítást, akkor elkerülhetjük az esetleges baleseteket, ugyanis a vágófelület extra veszélyes!

Éles váltás volna?

Kímélnéd a gyomrod? Kóstold meg a cukkini-nudlit!

Perzsa
Forrás: getmandolineslicers.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!