Ingadozó vércukorszint? Figyelj az alábbi ételekre!
2022. July 8.Szervezetünk számára a szénhidrátok jelentik az üzemanyagot. Az elfogyasztott szénhidrátot glükózzá bontja le, az „egyszerű” cukrot aztán sejtjeink, szöveteink és szerveink felhasználják. Amíg a szénhidrátok glükózzá alakulnak, veséink inzulint választanak ki. Ez a hormon irányítja a glükózt a sejtekbe, hogy vérünkben a cukor szintje lehetőleg állandó maradjon.
Ha több cukros szénhidrátot eszünk, a szervezetünk is több inzulint választ ki, hogy az egyensúly fennmaradjon. Ezt állítja a feje tetejére a cukorbetegség. Az ebben szenvedők szervezete nem tud megfelelő választ adni az inzulinra, így máshogy kell a vércukorszintjüket szabályozniuk. De nem csupán a cukorbetegeknek is érdemes odafigyelni arra, hogy amit esznek, az ne dobja meg hirtelen a vércukorszintjüket, hiszen ez a hullámvasutazás kellemetlen következményekkel járhat. Nézzük, mely élelmiszerekkel legyünk óvatosak!
Görögdinnye
A görögdinnye azért lehet különösen becsapós, mert alacsonyabb a fehérje- és rosttartalma, mint például az almának vagy a bogyós gyümölcsöknek. Nem azt mondjuk, hogy ne fogyasszuk, de érdemes valamilyen fehérjét vagy zsírt enni mellé, mondjuk feta sajtot.
Tipp: Görögdinnye fetával
Burgonya
Egy kis adag burgonya annyival dobja meg a vércukorszintünket, mint egy doboz üdítőital. Fogyasszuk együtt egészséges fehérjével vagy rostban gazdag zöldségfélével!
100%-os gyümölcslevek
A rost nagy segítség a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. Sajnos rengeteg gyümölcslé szűrt, azaz nem tartalmaz rostanyagot. Válasszuk a rostdús verziókat!
Szószok és kencék
A ketchup, a BBQ szósz és számos salátaöntet annyi cukrot tartalmaz, mint egy szelet süti vagy pár gombóc fagyi, fogyasszuk az ilyeneket mértékkel.
Cukormentes termékek
A cukormentes élelmiszerek attól, hogy cukormentesek, még sok szénhidrátot tartalmazhatnak, ami éppen úgy problémát jelenthet. Tehát számít az adott étel jellege is, ne csak azt nézzük a címkén, hogy cukormentes!
Még több egészség:
Forrás: The Healthy