Indul a böjti időszak, válts növényi fehérjékre!
2022. March 2.Akár vallási megfontolásból, akár egészségügyi szempontból döntünk úgy, hogy a hamvazószerdával kezdődő böjti időszakban elhagyjuk a húst, fehérjepótlásra mindenképpen szükségünk lesz. 5 változatosan felhasználható forrást mutatunk, hogy ízekben és fehérjékben is gazdag legyen az előttünk álló 40 nap.
Csicseriborsó
100 gramm csicseriborsó 20 g fehérjét tartalmaz, így igazán jó választás. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, mártogatóst (hummuszt), ehetjük fűszeres snackként sütőben megpirítva. A csicseriborsó főzőleve (vagy a konzerv leve) felhasználható tojásfehérje helyettesítésére, olajjal felverve pedig selymes állagú majonéz készíthető belőle.
Fekete bab
Lehet belőle mexikói (húsmentes) burrito, köret, szendvicskrém vagy mártogatós. Kedvenc felhasználási módunk mégis a desszert: ha alaposan átmossuk, semleges ízű lesz, ezért brownie-t is süthetünk fekete babbal.
Tofu
Sokak szerint „semmi íze”, de ezt mi ezt inkább erényének tartjuk, hiszen kedvünkre ízesíthető. Bár tegyük hozzá, igazán semlegesnek csak a natúr tofu nevezhető, a füstölt és az ízesített verziók (pl. medvehagymás, snidlinges, csilis) önmagukban is megállják a helyüket. Próbáljuk ki serpenyőben pirítva tésztaételekhez vagy rántottaként.
Ide kapcsolódik: A tofu rokona, a tempeh is szuper növényi fehérjeforrás
Gomba
Hiba lenne kihagyni a felsorolásból, hiszen alacsony kalóriatartalmú és könnyen emészthető fehérjeforrás. Ráadásul húspótlónak sem utolsó, aki hagyományos magyaros ételekre, például szaftos pörköltre vagy paprikásra vágyik, gombából is elkészítheti.
Quinoa
A quinoa nagyszerű fehérjeforrás, álgabonaként tartjuk számon. Lehet egyszerű köret, egytálétel, vegán „húspogácsa” alapja, vagy felhasználhatjuk töltött zöldségekhez. Tartalmazza az összes létfontosságú aminosavat, ráadásul gluténmentes.
Tipp:
A tofu nem csak a vegánok kedvence! Akár rántottát is készíthetsz belőle